Uručeni ugovori o stipendijama učenicima romske nacionalnosti

SMEDEREVO, 15. decembar 2022 – Danas su u Smederevu 44 učenika srednjih škola i dva studenta romske nacionalnosti dobili ugovore o stipendiranju. Ova mera je deo Lokalnog akcionog plana za socijalno uklјučivanje Roma i Romkinja.

– Posebno me raduje da ova mera daje rezultate, jer poslednjih godina je evidentno da imamo sve više romske ženske dece koja nastavlјaju svoje obrazovanje i dobijaju stipendije. Želim da vas obavestim da ćemo sledeće godine u budžetu grada izdvojiti i veća sredstva za ove namene, kao i da će konkurs biti raspisan početkom godine – kazao je, između ostalog, gradonačelnik Beč u svom obraćanju.

Prisutnima se obratio i Slaviša Stošić, predsednik Lokalnog saveta za pobolјšanje položaja Roma u gradu Smederevu, koji je takođe istakao zadovolјstvo činjenicom da od ove godine u Smederevu imamo i dva studenta romske nacionalnosti koji će dobiti stipendiju grada.

– Jedan smo od retkih gradova u Republici Srbiji koji ima Lokalni akcioni plan za pobolјšanje položaja Roma i upravo tim planom realizujemo čitav jedan spektar programskih aktivnosti kojima želimo da pobolјšamo vaš položaj – rekao je Stošić, česttajući svim dobitnicima stipendija, kao i njihovim roditelјima.

Dejan Stojković, član Lokalnog saveta za pobolјšanje položaja Roma u gradu Smederevu je naglasio da srednje obrazovanje treba da im bude osnov, a fakultetsko kruna rada. Svim učenicima je poželeo da budu još bolјi u svom radu, a roditelјima da budu još bolјi vaspitači svojoj deci i pokažu im koliko je obrazovanje važno.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!