Šta će, na kraju, biti sa vozilima sa tablicama kosovskih gradova u Srbiji?

8. decembar 2022 – Vlada Srbije usvojila je Uredbu o posebnim uslovima važenja registracije motornih vozila koja imaju registarske oznake gradova i opština na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, a koja je juče stupila na snagu.

Usvajanjem ove uredbe svim vozilima sa oznakama KM, PR, UR, GL i imenima drugih srpskih gradova na području AP Kosovo i Metohija biće produžena registracija od sada pa nadalje.

U toj Uredbi se u članu 4 kaže da „Ministarstvo unutrašnjih poslova neće izdavati nove registarske tablice sa registarskim oznakama iz člana 2 ove uredbe do postizanja trajnog rešenja u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi međunaroidnopravnomg okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 64298 iz 201.0 godine“.

 

Istovremeno, policijskim upravama i stanicama policije koje vrše registraciju vozila stiglo je obaveštenje, koje možete da vidite, a u kome se poziva na Uredbu Vlade objavljenu u Službenom glasniku br. 135/22, a u kome stoji da „na tehničkim pregledima koji su ovlašćeni za izdavanje registracionih nalepnica počev od 7.12.2022. neće biti moguće produžiti registraciju vozila, odnosno tehnički pregledi neće moći da izdaju registracione nalepnice za vozila koja imaju registracione tablice sa oznakama gradova i opština na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“.


Vlada, u svom saopštenju, navodi da će ova vozila moći, kao i do sada, da se nesmetano kreću u saobraćaju, uz posedovanje obavezne polise osiguranja i dokaza o tehničkom pregledu vozila, ne starijem od godinu dana.

Dodaje i da je Vlada je odluku donela u skladu sa propisima o registraciji motornih vozila nadležnih organa Republike Srbije, kao i dogovorom postignutim u okviru dijaloga između Beograda i Prištine o sprečavanju eskalacije situacije i nastavku traganja za trajnim rešenjem po pitanju registarskih tablica motornih vozila na prostoru AP Kosovo i Metohija.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!