Pojačana kontrola saobraćaja, naročito u zonama pešačkih prelaza

30. novembar 2022 – Tokom predstojećeg vikenda Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti sa sprovođenjem mera pojačane kontrole saobraćaja, koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, kontrolu poštovanja obaveza vozača prema pešacima, ali i poštovanja saobraćajnih propisa od strane pešaka, saopštio je MUP Srbije.

U Srbiji se tokom prethodnih dana dogodio veći broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su dva pešaka smrtno stradala, a više njih zadobilo telesne povrede. Od početka novembra meseca, u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo već 12 pešaka, devet u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog toga apeluje na vozače da u periodu godine kada su obdanice znatno kraće, a česta je pojava magle i smanjene vidljivosti, upravljaju vozilima sa naročitom opreznošću, pogotovo na putevima u blizini naseljenih mesta.

Podsećaju i da pešaci imaju obavezu da prilikom kretanja kolovozom van naselja noću i u uslovima smanjene vidljivosti zbog vremenskih uslova, budu osvetljeni ili označeni fluorescentnim materijalom.

Zbog mogućnosti pojave leda i poledice na kolovozu, iz MUP-a podsećaju vozače i na obavezu da vozila u takvim uslovima stanja puta moraju biti opremljena pneumaticima za zimsku upotrebu.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!