Srušena zgrada Instituta Goša, tu će biti stambeno-poslovni kompleks

BEOGRAD, 23. novembar 2022 –  Zgrada Instituta Goša na Zvezdari, u Ulici Milana Rakića, kod Liona, srušena je, javljaju beogradski mediji. Ovaj institut je bio jedna od retkih celina, ako ne i jedina sa imenom nekadašnjeg palanačkog giganta koja je radila pozitivno, a kupila ga je u novembru 2018. kompanija Millennium Team, na tenderu, po početnoj ceni od 970.125 evra, kako je tada saopštilo je Ministarstvo privrede.

Institut GOŠA se bavio naučno-istraživačkim i razvojnim poslovima u oblasti prirodnih i tehničko- tehnoloških nauka i bio je u stoprocentnom vlasništvu države, a Millennium Team iz Beograda, čija je delatnost inženjering, proizvodnja i usluge, jedini je bio dostavio ponudu na tenderu. Bio je to drugi pokušaj prodaje, pošto na prethodni oglas za prodaju Instituta, objavljen novembra 2107. godine, nije bila stigla nijedna prijava.

Istekao je rok od dve godine koji je po ugovoru o privatizaciji Instituta za kupca bio obavezan period u kome se ne sme menjati delatnost preduzeća, niti dalje raspolagati njenom imovinom.

Grad Beograd prošle godine je objavio javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije područja između ulica Preševske, Batutove i Milana Rakića i granice kompleksa OŠ „Veljko Dugošević” ili preciznije kompleksa Instituta na Zvezdari. Ovim planom umesto zgrade Instituta, predviđena je izgradnja velikog stambeno-poslovnog kompleksa od ukupno 22.389 kvadratnih metara od kojih je više od 17.000 novih kvadrata predviđeno za stanovanje, a 4.400 za poslovne namene.

Foto/ilustracije: printscreen, Googlemaps arhiva, Grad Beograd

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!