Prof. dr Nemanja Radulović o simboličnim shvatanjima bajki

SMEDEREVO, 23. novembar 2022 –  „Simbolična shvatanja bajki“ tema je predavanja koje će u Centru za kulturu Smederevo u sredu, 23. novembra, sa početkom u 19 sati, održati prof. dr Nemanja Radulović, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima. Program će se održati u Koncertnoj dvorani, a ulaz je slobodan.

Mada su usmene bajke stare vekovima, tek od romantizma i braće Grim javilo se njihovo naučno proučavanje. Različiti pristupi bajkama u poslednja dva veka nastojali su da je protumače kao simboličan sistem. Proučavaoci mitova, etnolozi, psihoanalitičari, jungijanci – svi su na svoj način pokušavali da razumeju te simbole. Folkloristi su se nekad s njima slagali, nekad polemisali. U predavanju ćemo dati osvrt na ova tumačenja.

Dr Nemanja Radulović redovni je profesor na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima. Oblasti njegovog interesovanja i istraživanja su usmena proza (bajke, predanja), ezoterizam..Tema njegove doktorske disertacije bila je „Motiv sudbine u srpskoj usmenoj prozi“. Autor je monografije „Slika sveta u srpskim narodnim bajkama“, „Podzemni tok. Ezoterično i okultno u srpskoj književnosti“, „ Formule, slike, jednostavni oblici“, „Podzemni tok 2. Srpska književnost i ezoterizam“,  Autor je brojnih stručnih članaka.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!