Više nije pitanje „da li“ nego „kada i koliko“ će struja (opet) da poskupi

12. novembar 2022 – Novi elektrošok u najavi! Još se nismo oporavili ni od poslednjeg poskupljenja struje, koje je bilo prvog septembra – za 6,5 odsto za domaćinstava i male kupce, a uveliko se najavljuje novo. Tokom nedavnog gostovanja na kanalu Euronews, nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je rekla da će ova tema na dnevni red doći „pre, više nego kasnije“ jer „u trenutnim uslovima evropske kompanije povećavaju cene struje i gasa“.

Šta to, za nas „sirote male hrčke“, znači? Cena struje za domaćinstva i preduzeća biće, najverovatnije, od januara viša za 10 odsto, najavljuju „Novosti“.

Sada megavat-sat struje, bez poreza, mrežarine i ostalih dažbina koje na računu za struju ne fale, građane košta oko 41 evro. Na evropskom tržištu, kako je nova ministarka u pomenutom gostovanju rekla, cena isporuke u narednoj godini, objavljena u sredu, iznosila je oko 360 evra po megavat-satu, a prethodnih dana je to išlo i do 400 evra.

Činjenica da je dramatično poskupela i tamo, ali kada se ravnamo prema ceni struje koju potrošači u Evropi plaćaju, mogli bismo malo i o evropskim platama i penzijama, koje su u većini zemalja EU, baš iz razloga poskupljenja energenata povećane ikoliko-tolik rate inflacijuih poskupljnja. Negde se situacija ublažava zamrzavanjem cena struje ili se u značajnim procentima subvencionišu najugroženiji potrošači za utrošenu električnu energiju. Ali oni nisu imali traume sa havarijiama u elektroprivredi i loženjem blata u termo-elektranama zbog nestručnog rukovođenja, pa sad „mogu da luduju“.

Najavljeno povećanje minimalca, koji u Srbiji, po zvaničnoj statistici, prima oko 400.000 ljudi, negde oko 30 posto svih zaposlenih, kao i rast penzija za 9 i 12 odsto, uz sva poskupljenja kojima smo ovih dana izloženi, teško da će moći da zakrpe još i ovu strujnu rupu.

Da sve bude gore, povećanje cene struje za privredu neminovno će se preliti i na cene svih proizvoda. Jer, privrednici će umesto sadašnjih 95, po najavi, struju plaćati 105 evra po megavat-satu, a oni će to sigurno ukalkulisati u cene.

Kako svako zlo kod nas mora da ima neko dobro, makar se to tako izokrene, u Privrednoj komori Srbije smatraju da je „značajno što je poskupljenje ograničeno i da ćemo i dalje biti među zemljama sa najnižom cenom struje u Evropi, što je prednost u privlačenju stranih investicija“. Dakle, strani investitori izvol’te, navalite, nemo’ se izuvate. Osim radne snage i struja je ovde još malo pa džabe.

Foto/ilustracija: podunavlje

Skorašnji članci

error: Content is protected !!