Ko kaže da nema rešenja – košava kao spas od zagađenog vazduha

4. novembar 2022 – Meteorolozi najavljuju za ove naše krajeve to „zadovoljstvo“ da će da nam duva jugoistočni vetar, u narodu poznatiji kao košava. Dolazi nam iz Ukrajine, ni rat joj ne može ništa, a „direktan uvoz“ ide kroz Đerdapsku klisuru tako da ono opevano, „košava sa Dunava“, potpuno odgovara stanju stvari. A to – da čisti vazduh, rasterujući zagađujuće materije – praktično joj je jedina vrlina. Ali poklonu, u ovom slučaju i bukvalno – sa neba, u zube se ne gleda.

Za razliku od toga, eventualnog dobrog uticaja, pouzdano je medicinski utvrđeno da košava može nepovoljno da utiče na ljude koji su skloni meteoropatskim osetljivostima, kod kojih mogu da se  jave uznemirenost, povećana nervoza i glavobolja. Ako imate neki od ovih simptoma, ili ste jednostavno razdražljivi ovih dana, da znate da imate naučno opravdanje za to.

Inače, famu, da košava duva tri, sedam ili 21 dan, davno su razbili meteorolozi. Koliko će sada da duva – videćemo. Jer, nije se još desilo da ne prestane da duva. E sad, sve zavisi od rasporeda ciklona i anticiklona, jer i nastaje zbog razlike u pritisku i temperaturi vazduha u rečenom istočnom delu kontinenta i na zapadu, u severnom delu Sredozemnog mora. Najduže je u ovim našim krajevima duvala 1953. godine, neprestano od 11. oktobra do 10. novembra, 31 dan, kao i  periodu od 28. februara do 28. marta 1928. godine.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!