NBS povećala referentnu kamatnu stopu, poskupljuju dinarski krediti

6. oktobar 2022 – Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za još 50 baznih poena, na nivo od 4 odsto, saopšteno je iz NBS. To praktično znači da su od danas skuplji dinarski krediti, oni koji su u otplati, kao i oni koji se tek podižu. Jer, referentna kamatna stopa ima najveći uticaj na cenu dinarskih kredita sa promenljivom kamatom, a oni su poslednjih meseci već značajno poskupeli.

U istoj meri, kako se navodi u saopštenju sa današnje sednice, povećana je i stopa na depozitne olakšice na 3 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 5 procenata.

NBS je od početka godine već šest puta podizala vrednost referentne kamate, u aprilu, maju i junu povećavala kamatnu stopu za po 0,50 odsto, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru za još 0,50 odsto.

„U uslovima nastavljenih, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, Izvršni odbor odlučio je da dodatno poveća referentnu kamatnu stopu i time nastavi pooštravanje monetarnih uslova. Donošenjem ovakve odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora sa strane ponude na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, NBS nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja. Time NBS teži da doprinese da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije“, navodi se u saopštenju NBS.

Foto/ilustracija: NBS

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!