Popis 2022 – Predviđene kazne i za neodgovorne popisivače

30. septembar 2022 – Ove subote zvanično počinje popis stanovništva, domaćinstava  i stanova, a građane, one koji će biti predmet popisa, još uvek muče neke nedoumice. Između ostalog, kako će znati da je ta ili taj koji im je zazvonio ili pokucao na vrata zaista popisivač, koliko i kako je garantovana tajnost podataka, s obzirom da ima pitanja koja zadiru u intimnu sferu…

Svi koji su se prijavili za popisivače morali su da dostave potvrde iz MUP-a da se protiv njih ne vodi nikakav postupak, niti da su osuđivani za neko krivično delo, navode iz Republičkog zavoda za statistiku i dodaju da, pored svega, postoje i kazne za popisivače koji rade mimo zakona i propisa. Kazne za takve prekršaje su od 30.000 do 50.000 dinara i momentalni raskid ugovora, bez isplaćivanja zarade.

Ako, ipak, građani imaju bilo kakvu sumnju da osoba koja im je došla na adresu nije popisivač to mogu da provere. Naime, svi popisivači su dužni da sa sobom nose identifikacione kartice sa oznakama popisa, imenom i prezimenom, brojem lične karte, fotografijom, ID brojem popisivača, a na poleđini se nalazi i ovlašćenje za rad. Građani mogu da traže da pogledaju karticu, a pozivom na besplatan broj kol centra 0800 444 005 mogu preko ID broja popisivača da provere da li je to zaista on ili ona za koje se predstavljaju.

Što se tiče zaštite privatnosti, osim onoga, više oputa navedenog, da su svi podaci samo za potrebe popisa, popisivači koji su prošli obuku potpisali su izjavu o tajnosti prema kojoj im je zabranjeno da o podacima razgovaraju sa bilo kime ili da ih prenose.

Jer, u anketnim listovima ima i prilično intimnih pitanja, između ostalog  sada će za razliku od prošlog popisa stanovništva kada su popisivači pitali samo žene koliko su rodile dece, to isto pitati i muškarce – koliko imaju biološke dece. Ostavljen je prostor iz odgovore transorodnih lica pa tako svaka osoba može slobodno da se izjasni o svom polu, bez obzira na to kako se vodi u dokumentima.

Podaci se prikupljaju od svakog odraslog lica pojedinačno, a ako to nije moguće, popisivač odgovore prikuplja od člana domaćinstva koji je najbolje upoznat sa podacima. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Na kraju, za one koji, posle pogleda kroz špijunku, odluče da „ne budu kod kuće“, ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće doći će ponovo u drugom terminu, a ako i tada nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o dolasku i informaciju da građani pozivom na pomenuti besplatan broj info-centra 0800 444 005 mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin, objašnjavaju iz RZS. I da ponovimo, one koji odbiju da učestvuju u popisu, baš kao i eventualne neodgovorne popisivače, očekuju kazne, a one se kreću od 20 do 50 hiljada dinara.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!