Nove cene šećera i pilećeg mesa, produžena zabrana izvoza mleka

30 septembar 2022 – Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više izmenjenih uredbi i odluka, čije je važenje oročeno do 31. oktobra 2022. godine. Usvojena je  izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, a najnovijim merama promenjene su najviše cene šećera i svežeg pilećeg mesa koji će sada koštati najviše 109,99 dinara, odnosno 319 dinara.

Veće cene šećera bile su potrebne zbog „rasta cena inputa i energenata“ i kako bi se pomoglo proizvođačima da se pripreme za setvu, dok je cena piletine povećana zbog viših cena stočne hrane, objasnili su iz Vlade. Trgovačka marža je, podsećamo, poslednjom uredbom, kada je određeno da cena UHT mleka od 2,8 odsto masti mora da košta najviše 128,99 dinara, ograničena na pet odsto.

Vlada je izmenila i Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih proizvoda produžili za još 30 dana.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra.

Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlјi, a u cilјu redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte i očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Vlada Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!