Unapređenje socijalnih usluga na lokalu uz podršku EU i u Velikoj Plani

23. septembar 2022 – Uz podršku Evropske unije, preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, socijalne usluge će biti unapređene u 23 lokalne samouprave u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, među kojima je i Velika Plana. Naime, EU će sa 521.629 evra podržati 20 projekata koje će organizacije civilnog društva realizovati samostalno ili u partnerstvu sa lokalnim samoupravama kako bi se unapredio kvalitet i održivost socijalnih usluga dostupnih na lokalnom nivou.

Pored Velike Plane, lokalne samouprave na čijoj teritoriji će biti realizovani projekti su i Kuršumlija, Prijepolje, Bojnik, Lebane, Kraljevo, Kragujevac, Bor, Zaječar, Negotin, Leskovac, Babušnica, Trstenik, Sokobanja, Ub, Ćićevac, Čajetina, Novi Pazar, Loznica, Ražanj, Niš, Ćuprija, Žitorađa.

Projekti su odobreni u okviru javnog poziva za unapređenje socijalnih usluga a čije sprovođenje je podržalo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Od ukupno 90 pristiglih predloga, 20 projekata, koji su ocenjeni kao najbolji, dobiće podršku u visini od 10.000 do 30.000 evra za aktivnosti koje će se, između ostalog, fokusirati na poboljšanje usluga usmerenih na decu i mlade uključujući usluge lični pratilac deteta, neurofidbek terapiju, dnevne boravke za decu sa invaliditetom i problemima u ponašanju, dnevni boravak za decu koja žive i rade na ulici, ali i usluge pomoći u kući odraslima i starijim licima, ličnu asistenciju za osobe sa invaliditetom i druge usluge. Pored poboljšanja spremnosti i otpornosti prvenstveno javnih institucija ali i drugih pružalaca socijalnih usluga za moguće buduće vanredne situacije i periode kriza, odobreni projekti treba da doprinesu i smanjenju negativnih uticaja kovida na kvalitet života ranjivih grupa.

Lista odobrenih projekata je dostupna je ovde na internet stranici EU PRO Plus programa.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!