Osuđenici po prvi put igrali basket sa ekipama Roda 3×3 prvenstva

10. septembar 2022 – Ministarstvo pravde saopštilo je danas da su osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac, poznatijem kao Zabela, odigrali po prvi put basket sa ekipama koje učestvuju u Roda 3×3 državnom prvenstvu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević rekao je da je velika čast organizovati turnir u Zabeli, i to pošto je muška reprezentacija Srbije postala po peti put šampion sveta, posebno zbog činjenice da nijedan košarkaški savez nikad ranije nije organizovao basket turnir 3×3 ni u jednom u zatvoru u svetu.

Uprava je time pomerila granice u poimanju slobode i humanosti za ljude koji su na izdržavanju kazne zatvora uprkos izazovima koje donosi organizacija ovakve manifestacije, istakao je Carević.

On je podsetio na to da obrazovne, kulturne i sportske aktivnosti spadaju u jedan od najvažnijih segmenata funkcionisanja svake penalne ustanove i deo su programa reintegracije osuđenih lica u društvenu zajednicu.

Osuđenici u Zabeli su imali svoj tim, kao i osuđena lica u KPZ Pančevo, a protiv uigranih ekipa basketaša svoje timove imali su i zaposleni u Zabeli, Pančevu i Sremskoj Mitrovici, kao i zaposleni u Ministarstvu pravde.

Predstavnici Košarkaškog saveza Srbije su donirali lopte za osuđenike u Zabeli i drugim kazneno-popravnim ustanovama.

Fudbal, košarka, stoni tenis i turniri u šahu su samo neke od aktivnosti koje se organizuju za osuđena lica u svim penalnim ustanovama.

„Podsećamo i na to da je u okviru projekta resocijalizacije osuđenih lica uz pomoć fudbala, koji KPZ Sremska Mitrovica sprovodi sa Kraljevinom Holandije, u junu odigrana po prvi put utakmica između osuđenika i veterana najtrofejnijeg srpskog fudbalskog kluba Crvena zvezda“, navodi se u saopštenju.

Informacija i foto: Ministarstvo pravde

Skorašnji članci

error: Content is protected !!