Vlada donela odluku: Ukinuta zabrana izvoza svih vrsta ulja

BEOGRAD, 11. avgust 2022 – Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere, navodi se u saopštenju, a prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva.

Vlada je, podsetimo, prethodno ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bile pod merama ograničenog izvoza.

Na sednici je usvojena i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Ovu odluku Vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Republike Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci