Pojačane kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja

11. avgust 2022 – U toku prvih deset dana avgusta ove godine, inspektori Poreske uprave izvršili su brojne kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja u više gradova na teritoriji Srbije, među njima i u Smederevu, u skladu sa zakonskim propisima koji se odnose na novi model fiskalizacije, a koji  podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatlјiv QR kod. Od 266 sprovedenih kontrola, 193 su bile bez utvrđenih nepravilnosti, a u 73 objekta nije evidentiran promet preko fiskalnih uređaja, što predstavlja 27,44% kontrolisanih.

Kontrolisano je i evidentiranje prometa na bazenima i u objektima unutar bazena na Novom Beogradu, Voždovcu, u Zemunu, Dobanovcima, Smederevu i u Požarevcu. Na Saboru trubača u Guči, prilikom izvršenih kontrola, u šest maloprodajnih objekta su utvrđene nepravilnosti pri evidentiranju prometa preko fiskalnih uređaja. U isto toliko objekata utvrđene su nepravilnosti i prilikom kontrole u Vrnjačkoj Banji na manifestaciji „Dani Bate Stojkovića“.  U sedam slučajeva utvrđeno je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i pružanja usluga. Inspektori Poreske uprave, kontrolisali su i poslovanje objekata na kupalištima „Pačir“ u Subotici i „Štrand“ u Novom Sadu. Tom prilikom, kod pet poreskih obveznika je utvrđeno da ne izdaju fiskalne račune. U svim slučajevima kršenja poreskih propisa, primenjuju se kazne u skladu sa zakonskim odredbama.

Poreska uprava, kako se navodi u saopštenju, zahvalјujući novom modelu fiskalizacije, raspolaže sa svim neophodnim podacima o prometu, u realnom vremenu, na svakoj maloprodajnoj lokaciji u Republici. Na taj način, uz primenu analize rizika i cilјanih kontrola, u mogućnosti je da efikasno reaguje na svaku nepravilnost kod poreskih obveznika koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze. Stoga, pozivamo obveznike fiskalizacije da poštuju poreske propise, koji regulišu izdavanje fiskalnih računa prilikom prometa roba i usluga i na taj način izbegnu nepotrebne kontrole i kazne.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci