Poskupelo i obavezno osiguranje vozila, samim tim i registracija skuplja

3. avgust 2022 – U moru poskupljenja, jedinom u kojem se veliki broj građana Srbije ovog leta kupa, gotovo nezapaženo je prošlo još jedno – povećanje cena premija obaveznog osiguranja, neophodnog za registraciju bilo kog vozila.

Neke osiguravajuće kuće su podigle cene više, neke manje, ali gotovo da nema onih koje su ostale imune na ovaj trend. Razlike u ceni obavezne polise, u odnosu na one koje su bile na snazi pre početka avgusta, različite su u zavisnosti od osiguravajuće kuće, a naravno da cena zavisi i od automobila koji je predmet osiguranja. Za osnovni premijski stepen, za vozilo snage 55 KW (68 KS), razlika između najskuplje i najjeftinije polise osiguranja je 850 dinara. Za automobile veće snage, od na primer 100 KW (136 KS) ta razlika je skoro 1.400 dinara. Kod vozila kojima je registracija do sada koštala 27.000 dinara sada će biti skuplja za 22 odsto zbog više cene polise, odnosno 2.310 dinara. Praktično, umesto 27.000 dinara registracija će ubuduće koštati 29.310 dinara.

„Osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od auto-odgovornosti jeste rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer smo dostigli cene koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama“, rekao je za „Blic Biznis“ Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Reče on još da se „sa jedne strane, proizvode sve sofisticiranija i skuplja vozila, pre električna, koja su podložnija oštećenjima, dok sa druge strane imamo evidentan skok cene polovnih vozila na tržištu, koja su reper za određivanje naknade šteta na vozilima“.

Vladimir Bulatović Vib, novinar, pesnik i aforističar, svojedobno je napisao: “Koliko me rastuži poskupljenje toliko me nasmeje objašnjenje“. Dakle, mogli su jednostavno da kažu „sve je, brate, poskupelo, pa dal smo mi mutavi?!“.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!