Mihajlović u Velikoj Plani: Energetska efikasnost, uštede i čistiji vazduh

VELIKA PLANA, 3. avgust 2022 – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas radove u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Velikoj Plani, koja se rekonstruiše u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalnih samouprava.

Mihajlović je tom prilikom istakla da pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda.

– Kada smo formirali Upravu za energetsku efikasnosti, primarni zadatak je bio da se što više ulaže u škole, obdaništa, da prostor za decu bude kvalitetniji i bolji, da smanjimo potrošnju i da obezbedimo bolje uslove svima, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ovaj objekat trošiće manje energije, umesto 18 megavat-časova, trošiće 6,6, emitovaće 40 tona umesto 88 tona ugljen-dioksida, računi će biti niži, a prostorije neće biti hladne.

Ona je naglasila da je ovo rezultat zajedničkog rada  države i lokalne samouprave, kao i projekti koji su rađeni zajedno u prethodnom periodu, pre svega u infrastrukturi i saobraćaju, gde je država i u Velikoj Plani i u Smederevskoj Palanci uložila milijardu dinara.

Potpredsednica Vlade je ponovila da država nastavlja da ulaže u unapređenje energetske efikasnosti i da je izdvojeno 2,6 milijardi dinara za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

– Kada sve saberemo, očekujemo da ćemo smanjiti potrošnju za 25 do 30 odsto, jer sada bacamo ogromnu količinu energije. Novca ima dovoljno za unapređenje energetske efikasnosti, i za javne objekte i za domaćinstva, a to će nam doneti i smanjenje emisije štetnih gasova i uštede u novcu, ne samo sa stanovišta države, već i ličnog budžeta, jer ima delova Srbije u kojima je posle zamene stolarije račun niži i za 40 odsto, naglasila je Mihajlović.

Vrednost investicije je 23,5 miliona dinara, od čega 16,5 miliona daje država, a sedam miliona dinara opština.

Ušteda toplotne energije biće 30 odsto, električne 63 odsto, u novcu 36 odsto, a emisije ugljen-dioksida (CO2) smanjiće se za 46 odsto.

Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković istakao je da je ovo četvrti objekat koji se  rekonstruiše, pre toga sredstva su uložena za radove u dve škole i centar za kulturu, u čemu je podrška Ministarstva ključna.

Informacija i foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!