Dunav film fest po peti put – ove godine dan duže, od 19. do 25. avgusta

SMEDEREVO, 2. avgust 2022 – Na današnjoj konferenciji za medije najavljeno je peto izdanje Dunav Film Festa, koji će biti održan od 19. do 25. avgusta ove godine na četiri lokacije u Smederevu, predstavljen je i program ovogodišnje smotre, u kome je čak 35 filmova, uključujući i selekciju onih koji se takmiče za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“.

Festival će svečano biti otvoren 19. avgusta od 20 časova u Smederevskoj tvrđavi projekcijom filma „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“ nemačkog reditelja Andreasa Drezena. Tokom šest dana publika će filmove moći da gleda i u Tvrđavi, Centru za kulturu Smederevo, na brodu Pristan, kod Karađorđevog duda, kao i  na onlajn  filmskoj platformi MojOFF.

Na konferenciji su govorili Dragoljub Braca Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Dunav film festa, i Milena Debeljković, koordinatorka festivalskog programa.

Martić je iskazao zadovoljstvo time što je zadržan kontinuitet festivala bez obzira na nepovoljnu epidemiološku situaciju prethodne dve godine, bez smanjivanja broja projekcija.

„Raznovrsni filmski sadržaji koji će biti prikazani na ova četiri punkta i prirodan suživot različitih filmskih formi ističu poseban filmski izraz prema kom je Dunav film fest postao prepoznatljiv“, kazao je Martić.

Jugoslav Pantelić se zahvalio na prilici da još jednom bude selektor festivala koji se održava u „jednom od najlepših ambijenata za gledanje filmova na svetu“.

U takmičarskom programu, pored pomenutog filma „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“, biće prikazano još devet filmova iz podunavskih zemalja, među kojima mađarski „Priča moje žene“ autorke Ildiko Enjedi, „Grad prokletih“ austrijskog oskarovca Štefana Ruzovickog, kao i „Magnetna rezonanca“ rumunskog reditelja Kristijana Munđua. Osim takmičarskog programa, na Tvrđavi će biti prikazan i film zatvaranja – „Blizu“, autora Lukasa Donta.

Na Pristanu će biti projekcije filmova u okviru programa „Najbolji iz Evrope“, prema rečima Jugoslava Pantelića, neki od najboljih evropskih filmova koji su izašli od prethodnog festivala, kao što su „Ljudska komedija“ Gzavijea Đanolija, „Prevara“ Arnoa Deplešena, kao i italijanski film“ Latinska Amerika“ braće d’Inočenco.

„Filmski globus“, programska sekcija koja će biti prikazana u Centru za kulturu uključuje neke od svetskih festivalskih hitova ove godine – „Neka bude jutro“ izraelskog autora Erana Kolirina, „Bergmanovo ostrvo“ Mie Hansen Leve, kao i „Pariz: Ljubavna prič“a Žaka Odijara.

Milena Debeljković je predstavila Dečji program koji će biti kod Karađorđevog duda, a uključuje šest animiranih filmova, sinhronizovanih na srpski jezik.

Osim filmskog programa, Pantelić je izrazio posebno zadovoljstvo što će u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala biti nastavljena tradicija prikazivanja novih domaćih serija. Tako će 21. Avgusta, u okviru programa na Smederevskoj tvrđavi biti premijerno prikazane i prve dve epizode treće sezone serije „Klan“ produkcijske kuće Firefly.

Cena ulaznice za takmičarski program u Tvrđavi je 200 dinara, dok je ulaz na ostalim lokacijama slobodan.

Filmovi iz svih programa osim takmičarskog biće dostupni i korisnicima GOLD pretplate na patformi MojOFF.

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!