Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača struje veća skoro duplo

Izvor: novaekonomija.rs, 30. jul 2022 – Ne poskupljuje samo struja kao takva; Vlada Srbije je donela uredbu po kojoj će od 1. avgusta visina posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije biti povećana sa 0,437 dinara na 0,801 dinar po kilovat satu. Ovo je jedna od stavki koja se nalazi na računima za struju svih potrošača u Srbiji, i nakon ove promene, biće bezmalo dvostruko veća.

Ta naknada se plaća proizvođačima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije. Radi se o jednom od takozvanih administrativnih troškova koji plaća svaki potrošač električne energije u Srbiji i nalazi se kao jedna od stavki na računima.

Neko ko na mesečnom nivou, na primer, potroši 150 kilovat sati, pre ovog povećanja je naknadu plaćao oko 65 dinara. Sada će (nakon povećanja na 0,801 dinar po kilovat satu) ovu naknadu plaćati oko 120 dinara.

Vlada je juče donela izmene Uredbe o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2022. godini. Uredba će se primenjivati od 1. avgusta.

Ilustracija: podunavlje.info©,objavljeno na: novaekonomija.rs, autor: Nevena Petaković

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!