Dodeljeni ugovori za povećanje energetske efikasnosti u 38 opština

SMEDEREVSKA PALANKA, 22. jul 2022 – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima, a među njima su i Smederevo i Smederevska Palanka.

Smederevu odobren projekat „Modernizacija unutrašnje rasvete zgrade OŠ ’Dimitrije Davidović’ u izdvojenom odelјenju u Seonama“. Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta su 1.832.457 dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike je u cilјu unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja obezbedilo iznos od 1.282.720 dinara, dok je učešće grada 549.737 dinara.

Sredstva će, po rečima gradonačelnika Jovana Beča, biti iskorišćena za zamenu postojećih svetilјki, koje su u upotrebi dugi niz godina, novim LED izvorom svetlosti.

Što se Smederevske Palanke tiče, domaćin ovog skupa, Nikola Vučen je podsetio da je opština Smederevska Palanka, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, u protekle dve godine uložila preko 100 miliona dinara u mere energetske efikasnosti, a da je samo tokom prošle godine 180 domaćinstava palanačke opštine bilo obuhvaćeno projektom zamene stolarije u domaćinstvima. Vučen je istakao da je 18. jula raspisan novi konkurs za sprovođenje mera energetske efikasnosti, sanacije kuća, stanova, stambenih zajednica – u zamenu stolarije, fasade, termoizolaciju, zamenu kotlova, radijatora, cevovoda, toplotnih panela, toplotnih pumpi i kolektora.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini ukupno ulaganje ove lokalne samouprave, zajedno sa Ministarstvom, iznosi 80 miliona dinara, što je najveće ulaganje u jednoj godini u ovu oblast.

Subvencije su, osim Smederevu i Palanci, dodeljene projektima u Trgovištu, Niškoj Banji, Kuršumliji, Gadžinom Hanu, Užicu, Bosilegradu, Vranju, Ražnju, Kraljevu, Svilajncu, Ljuboviji, Novom Sadu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Nišu, Boljevcu, Valjevu, Kragujevcu, Kuli, Priboju, Trsteniku, Negotinu, Ljigu, Pirotu, Bačkom Petrovcu, Vlasotincu, Kniću, Kikindi, Subotici, Senti, Bačkoj Palanci, Krupnju, kao i beogradskim opštinama Obrenovac, Palilula i Stari grad.

Ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava.

Projekti za koje su dodeljena sredstva uključuju osnovne škole, zgrade opština, domove kulture, vrtiće, fakultete, centar za socijalni rad, zatvoreni bazen, javno osvetljenje, a prvi put javnim pozivom bili su obuhvaćeni i instalacija fotonaponskih sistema i solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Foto: Vlada Srbije, zvanična Internet stranica

Skorašnji članci

error: Content is protected !!