Izuzev Dunava, na ostalim rekama u Srbiji vodostaji u debelom minusu

16. jul 2022 – Vodostaji reka u Srbiji su na vrlo niskom nivou, blizu biološkog minimuma, na nekim rekama su zabeleženi najniži nivoi ikada, a takva situacija će potrajati do septembra, izjavio je danas hidrolog Dejan Vladiković, a preneo Tanjug.

Najniži vodostaji su, po njegovim rečima, na Velikoj Moravi, Južnoj i Zapadnoj Moravi, kao i na celom slivu reke Save. Što se tiče Dunava, tu je povolјnija situacija jer je bio čak i manji porast tako da je tu srednje niski nivo, baš kao i na Tisi.

Visoke temperature u proteklih mesec dana i najveća suša od 2012. godine prouzrokovali su i zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode na pojedinim akumulacijama u Vojvodini. Budući da se nivo vode na akumulacijama Moravica, Zobnatica i Sava spustio na biološki minimum, pokrajinska vodna inspekcija je naložila obustavu navodnjavanja iz tih akumulacija.

Srećom, mala je verovatnoća, po Vlakovićem rečima, da vodostaji budu još niži, jer sada su na nekoj granici na kojoj se izdaju hidrološka upozorenja i alarmi. To praktično znači znači da je na nekim mestima voda na granici tečenja i da se količina kiseonika u rekama lagano smanjuje što ima uticaja i na živi svet na rekama. Na osnovu prognoza takva situacija će se nastaviti do kraja avgusta do kada se  očekuje deficit padavina.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!