Mačković i Vasić bronzani, Filipović i Beđik šesti u finalnoj trci u Lucernu

11. jul 2022 – U Lucernu je juče završen treći Svetski kup u veslanju, na kome je boje Srbije branio Smederevac Aleksandar Filipović u dubl skulu sa imenjakom Beđikom. Plasman njih dvojice u veliko finale je uspeh sam po sebi, dalje od toga, izgleda, nisu mogli, ali su se zato medaljom okitile njihove kolege iz reprezentacije u dvojcu bez kormilara Martin Mačković i Miloš Vasić.

Treba reći da je naš čamac u toj trci izgubio srebro u foto-finišu. Velika Britanija je pobedila sa nepunih dve sekunde prednosti (6:19,37), a australijski dvojac (6:21,11) bio je ispred našeg (6:21,16) za pet stotinki. Martin Mačković i Miloš Vasić morali su da se zadovolje bronzanom medaljom, koju u osvojili i pre nešto više od mesec dana na Svetskom kupu u Beogradu. Našim veslačima sada ostaje da održe formu za najvažniji događaj ove godine – Svetsko prvenstvo u Češkoj, koje je na programu krajem septembra.

Finalnu trku u nedelju imao je i dubl skul, sa Aleksandrom Filipovićem i Aleksandrom Beđikom, koji je s vremenom 6:15,53 zauzeo poslednje, šesto mesto. Srpski dubl skul je plasmanom u finale ostvario odličan rezultat, jer su njih dvojica u čamac seli nepunih mesec dana pre ove regate. Naš dubl skul nije dobro ušao u finale i već na startu bio u zaostatku za vodećim čamcima. Uprkos svim nastojanjima za hvatanje priključk,a Filipović i Beđik nisu ponovili trku iz polufinala kada su 2.000 metara izveslali za 6:11.68. Danas su ostvarili vreme 06:15.53.

Prvo mesto pripalo je hrvatskom dubl skulu u sastavu Martin i Valent Sinković, drugo mesto posadi Australije za nešto manje od sekunde zaostatka, a bronzu su osvojili Španci, koji su dan ranije bili treći u polufinalnoj trci, iza Filipovića i Beđika.

Ostvarenje Aleksandra Filipovića i Aleksandra Beđika može da raduje pred naredno iskušenje koje ih očekuje za mesec dana. Minhen će od 11. do 14. avgusta biti domaćin Evropskog prvenstva za seniore i to će biti dobra prilika za ovu nofovormiranu posadu da se još bolje uvesla, a onda ni eventualna medalja ne bi bila nedostižna.

Foto: Veslački savez Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!