Čišćenje divljih deponija – prva na redu ona u Godominskom polju

SMEDEREVO, 7. jul 2022 – Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković obišla je danas u Smederevu radove na uklanjanju divlјe deponije u Godominskom polјu, čime je počela realizacija projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i njegovo uklanjanje u 2022. godini.

Tanasković je istakla da se projekti čišćenja divlјih deponija uz podršku ministarstva realizuju u 34 grada i opština, a u Smederevu će biti očišćena smetilišta na tri lokacije.

– Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je značajna sredstva u Smederevu u prethodne dve godine. Kroz javni konkurs za čišćenje divlјih deponija ove godine je Smederevu dodelјeno 3,5 miliona dinara, a planirano je da sve tri lokacije budu očišćene u prvoj polovini avgusta. Uklanjanje divlјih deponija je jedan od prioriteta ministarstva iz kojeg dolazim i na tome intenzivno radimo – rekla je Tanasković.

– Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 7.648.334 dinara. Ministarstvo je u cilјu sprečavanja zagađenja životne sredine nelegalnim odlaganjem otpada obezbedilo 3.500.000 dinara, a učešće grada iznosi 4.148.334 dinara. Danas su radovi otpočeli ove, na lokaciji Godominsko polјe, a biće nastavlјeni na još dve – Vampirača i Obilaznica. Na sastanku smo danas razgovarali i o postavlјanju transfer stanice, kao jednom od najvećih problema za naš grad, projekat se radi, siguran sam da ćemo imati podršku ministarstva na tom putu – kazao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.

Državna sekretarka je istakla da je ministarstvo opredelilo značajna sredstva i za video nadzor kako bi se sačuvale očišćene lokacije. Za manje od godinu dana, kako je rekla biće očišćeno više od 700 divlјih deponija i smetilišta. Pored čišćenja divlјih deponija, prema njenim rečima, u Smederevu se ulaže i u projekte pošumlјavanja, zaštite zemlјišta, zamenu kotlarnica i individualnih ložišta.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!