Na programu 9. Teatra u Tvrđavi šest predstava i jedan koncert

SMEDEREVO, 15. jun 2022 – Danas je objavljen program 9. Teatra u Tvrđavi, koji će, na letnoj sceni Malom gradu Smederevske tvrđave, biti održan od 30. juna do 5. jula. Publika će biti u prilici da pogleda šest predstava na festivalu koji je i ove godine revijalnog karaktera.

Otvoriće ga 30. juna predstava „Trpele“ u koprodukciji Kralјevačkog i Šabačkog pozorišta koju je prema tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića režirala Aleksandra Kovačević. „Trpele“ je komad nastao je na osnovu autentičnih ispovesti zatvorenica koje su trpele brutalno nasilјe. Nјihovi pokušaji da pronađu spas u institucijama sistema, porodici, među prijatelјima, kolegama i susedima nailazili su na zid odbijanja.

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Plastelin“, prema drami Vasilija Sigareva, a u režiji Marka Torlakovića, biće igrana 1. jula. Surovo iskrena, politički nekorektna, brutalna, drama bez straha, opisuje društvo i odnose u kojima mladi žive i u kojima se formiraju u odrasle lјude. Prema rečima reditelјa, ovaj komad bio je odlično polazište za intimni susret sa detinjstvom, a predstava je posvećena deci koja svoje detinjstvo nisu odsanjala do kraja.

Publika Teatra u tvrđavi moći će da prati i predstavu „Zaboravlјene“ koja je na programu 2. jula. „Zaboravlјene” je komad o ženama koje su ostavile upečatlјiv trag u srpskoj istoriji, a koje nisu doživele da se njihovo delo vrednuje na način kako su one to. bez sumnje, zaslužile. Predstavu je prema tekstu Zorke Novković režirala Marija Milenković, a rađena je u koprodukciji Beo arta, Jugo scene i Teatra Vuk.

Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca gostovaće u Tvrđavi 3. jula sa komadom „Falstaf – vesele žene vinzdorske“. Koji je po delu Vilјema Šekspira režirao Darijan Mihajlović. Reč je o veseloj komediji o vitezu lenštini, koji izlaz iz nemaštine sagledava u dvema uglednim gospođama i bogatstvu njihovih muževa, te i jednoj i drugoj napiše istovetno lјubavno pismo. Mudre gospođe otkriju istog časa prevaru, osmislivši osvetu i silno se zabavivši usput.

Predstava „Upotreba čoveka“, koju je prema romanu Aleksandra Tišme režirao Boris Liješević, rađena u koprodukciji  Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház, Novog tvrđava teatra, Grad teatra Budva i East West Centra Sarajevo, biće izvedena pred publikom u Smederevu 4. jula. To je priča o svetu kojim je zavladala verska, rasna, politička i svaka druga netrpelјivost. Ludilo se širi, a lјudi se nadaju da ono neće stići do mirolјubivog Novog Sada, i da Evropa i svet neće dozvoliti širenje nacizma, ne preduzimaju ništa iako im sve govori da treba bežati i spasavati se. Glavna junakinja je Vera Kroner, devojka iz bogate trgovačke jevrejske porodice, koja iz gospodskog novosadskog života biva deportovana u Aušvic 1943. sa svojom porodicom.

 

U skladu sa dosadašnjom praksom jedan dan u okviru „Teatra u tvrđavi“ opredelјuje se kao „porodični dan“ – za igranje predstave koja je adkvatna za publiku mlađeg uzrasta. Ove godine, u završnici festivala, 5. jula, biće izvedena „Legenda o hrabrosti“ u produkciji Čiča Mičinog pozorišta.To je mjuzikl sa elementima akrobacije, neobična lјubavna priča upotpunjuje poruku predstave sa vikinzima, likoima iz starog Egipta, vitezovima, čarobnicom…

Istog dana, festival će biti zatvoren koncertom „Muzički spust Dunavom“ Zemunskog kamernog orkestra, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića.

Sve predstave biće igrane sa početkom u 21 sat, osim „Legendea o hrabrosti“ koja će početi u 19 časova. Koncert Zemunskog kameprnog orkestra počinje u 21 sat.

Pokrovitelј festivala je Grad Smederevo, cena ulaznice od 30. juna do 4. jula je 400 dinara po predstavi, a ulaz za završno veče 5. jula je slobodan.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!