Duhovi, Sveta Trojica, 12. jun – Slava opštine Smederevska Palanka

SMEDEREVSKA PALANKA, 9. jun 2022 – U organizaciji opštine Smederevska Palanka i gradskih hramova Svetog Preobraženja Gospodnjeg i Svete Petke, u nedelјu, 12. juna, na dan Svete Trojice, biće svečano obeležena krsna slava ove opštine.

Sveta liturgija u oba hrama počinje u 7 i 30, a nakon toga litija sa sveštenstvom i vernicima krenuće iz crkve Svete Petke da bi se pridružila sveštenstvu i vernicima u centru grada, koji će krenuti iz Crkve Svetog Preobraženja. Skup je zakazan na gradskog Trgu kod fontane. Litija će se kretati već ustalјenom trasom do zgrade opštine, gde će biti prerezan slavski kolač, najavljeno je danas na zvaničnoj Internet prezentaciji opštine Smederevska Palanka.

Praznikom Svete Trojice ili Duhova obeležava se 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Zbog toga se ovaj praznik još naziva Pedesetnica i Silazak Svetog Duha na apostole. Po značaju je to treći praznik, posle Uskrsa i Božića i takođe se slavi tri dana, a nazvan je Sveta Trojica jer se pored Svetog Oca i Sina na ovaj dan javio i Sveti Duh.

Informacija i foto: zvanična Internet prezentacija opštine Smederevska Palanka, smederevskapalanka.rs

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!