Na prodaju brodovi „Dunav grupe Agregati“, među njima i „Vučevo“

7. jun 2022 – Sećate li se zime 2012. i drame zarobljenih mornara na zamrznutom Dunavu kod Smedereva? Čekao se tada ledolomac da stigne iz Beograda, a on nikako da dođe. Kada je 2017. led opet zapretio, čekali smo opet, ali mađarske ledolomce da priteknu u pomoć. Od naših nekadašnjih devet ledolomaca, knjiga je prvo spala na pet, pa na dva, na kraju samo na čuveni „Greben“. Dva od onih pet, „Čakor“ i „Vučevo“, propadali su otkada je firma koja ih je kupila otišla u stečaj, prvo su „samo“ rđali, potom su počeli da tonu. Sada je “Vučevo“ oglašeno na prodaju, zajedno sa još pet brodova „Dunav grupe Agregati“ u stečaju.

Nekada ponos Srbije i čuvari države od leda, nemarno ii namerno uništeni i napušteni ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“, trunuli na novosadskom keju ispred nekadašnje zgrade bivšeg vojvođanskog giganta u hidro transportu,

Na spisku „stečajne“ flote za unovčavanje, pored ledolomca „Vučevo“, nalaze se tegljači „Osovlje“, „Jelica“, „Dilj“, „Zmajevac“, „Vlajna“, teretnjak „Zrenjanin“, istovarivač „Jegrička“, skela „Požarevac“ i tanker „Obnica“.

Najvišu cenu ima teretnjak za koga se traži 11 miliona dinara, sledi pomenuti ledolomac „Vučevo“, čija je cena 6,6 miliona i istovarivač koji prema proceni vredi 4,6 miliona dinara.

Nadmetanje za flotu „Dunav Grupe Agregati“ u stečaju zakazano je za 8. jul.

Foto: N. Pavlović i mojnovisad.com/čitaoci portala

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!