Četvrt veka postojanja Fonda „Branislav Mane Šakić“

SMEDEREVO, 3. jun 2022 – Prigodna svečanost povodom obeležavanja četvrt veka postojanja Fonda  „Branislav Mane Šakić“ biće održana ove subote, 4. juna, u 12 sati u prostorijama Narodne biblioteke Smederevo. Tom prilikom će biti uručena priznanja dobitnicima za 2022. godinu, ali i svim dosadašnjim dobitnicima iz 2020. i 2021. koje je bilo onemogućeno zbog pandemije.

Fond za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja “Branislav Mane Šakić” dodeljuje istoimenu nagradu za doprinos očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja.

Želeći da se podstakne očuvanje našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, upravo tim povodom 1998. godine ustanovljena je nagrada „Branislav Mane Šakić“, sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu.

Od 2017. godine nagrada pokriva i područje okruženja i rasejanja, a ustanovljeno je i Specijalno priznanje koje se dodeljuje strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom.

Ovo priznanje nosi pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanje smederevskog radija.

Priznanje, čiji se nosioci neprekidno biraju već četvrt veka, je utoliko značajno i jedinstveno jer slične nagrade nisu postojale ni u SFRJ, ni u potonjim državama, zaključno sa Srbijom.

Zaključno sa 2010. nagrada je dodeljivana 16. oktobra u Radio Smederevu, na dan osnivanja ovog medija da bi, nakon njegove privatizacije, celokupna realizacija izbora i uručenja Plakete ostali u nadležnosti osnivača Fonda i obavlja se u Narodnoj biblioteci Smederevo na dan rođenja Branislava Maneta Šakića.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!