„Vitezovi i „legende“ su se vratili u Mali grad Smederevske tvrđave

SMEDEREVO, 14. maj 2022 – Ove subote Malim gradom Smederevske tvrđave ponovo je odjekivao zveket mačeva, između radoznalih posetilaca šetali su vitezovi u oklopima i lepe djeve u srednjevekovnim odorama. Po prvi put ove godine, danas i sutra, tu su „Vitezovi i legende“.

Valjda nema boljeg ambijenta u Srbiji, a i šire, da se oživi Srednji vek u ovim krajevima  no što je to Smederevska tvrđava. S tim se slaže i Vladimir Blagojević iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, iz koga dolaze vitezovi, djeve, srednjevekovne zanatlije, pa i vodič/narator, koji upućuje posetioce u ono što mogu da vide i – dožive. Jer, mogu da se oprobaju u gađanju srednjevekovnim lukom i strelom, oni najmlađi u „viteškim borbama“ za tu namenu adekvatnim „oružjem“. Naravno i da se fotografišu sa vitezovima i djevama, a odrasli i da kupe ponešto od proizvoda starih zanata.

– Mi se u Udruženju već 12 godina bavimo očuvanjem srpske tradicije, očuvanjem viteštva, vrlina i veština iz tog perioda, starih zanata… Manifestacija, poput ove u Smederevu, mnogo znači – dvosmerno. S jedne strane to je edukacija, pre svega dece, približavanje srpske istorije, kroz nešto opipljivo, kroz komunikaciju sa njima, mogu i da vide svu opremu koja je autentična. S druge, mi već treću godinu, kroz ovaj format – „Vitezova i legendi“ promovišemo ne samo Smederevcima nego i gostima Tvrđave ono što je najpozitivnije u tom delu istorije, od svetosavlja naovamo – kaže Blagojević.

Ovo je, kako smo čuli od ljudi iz JP „Smederevska tvrđava“, tek prvi u seriji ovakvih događanja. Biće ih, kako sada stvari stoje, barem u po jednom vikendu svakog meseca. Vitezovi, i sve ostalo, u Malom garu su subotom i nedeljom od 11 do 18 časova, na radost najmlađih, ali i starijih posetilaca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!