Uvodi se posebna oznaka za domaće meso u prodavnicama

27. mart 2022 – Srbija je proteklih godina uvozila meso iz okolnih zemalja, kao i iz država EU, Nemačke, Danske, Belgije, ali i prekomorskih zemalja, sve do Argentine i Brazila. Tako da kada meso kupujete u našim prodavnicama nikada niste mogli da bude načisto da li je sa neke obližnje farme ili je zamrznuto stiglo u kontejneru ko zna odakle. To će se od kraja naredne nedelje promeniti; meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila ove godine u prodajnim objektima biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom.

Obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom „Poreklom iz Srbije“ je da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz Srbije.

Ta oznaka, koju možete da vidite na donjoj slici, moraće da bude prikazana na vidlјivom mestu, neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Na ovu meru Ministarstvo polјoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom polјoprivrednika, zahvalјujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju, a očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, navodi se u saopštenju kojim je najavljeno uvođenje oznaka.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!