Apel vatrogasaca građanima da ne pale travu i nisko rastinje

26. mart 2022 – Od 1. januara do 25. marta ove godine na teritoriji Srbije evidentirano je 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.Zbog toga načelnik Odelјenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedelјko Gagić apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom da je, od sredine marta do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

„Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine, i predstavlјaju realnu opasnost za živote i zdravlјe naših građana, a često nanose  velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je lјudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana“, upozorio je Gagić.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spalјivanje trave i niskog rastinja i spalјivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona, kako je rekao, zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

„Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilјu otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju Zakonom propisane odredbe, a sve sa cilјem podizanja nivoa bezbednosti naših građana“, naglasio je Gagić.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci