Sredstva za smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih ložišta

BEOGRAD/SMEDEREVO, 18. mart 2022 –  Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava za realizaciju projekata zamene kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije. Među potpisnicima je i grad Smederevo, a ukupan iznos sredstava za smanjenje zagađenja vazduha je 3.160.000, Ministarstvo će obezbediti 1.580.000, a toliko je i sopstveno učešće Smedereva.

Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora za 2022. godinu je u ime Smedereva potpisao gradonačelnik Jovan Beč. Projekat ima za cilј zamenu neefikasnih uređaja za grejanje u individualnim domaćinstvima u Smederevu, kao i privatnim kućama efikasnijim na pelet u dvadeset, kao i zamenu postojećih uređaja za grejanje efikasnijim uređajima na gas u sedamnaest  domaćinstava.

U narednom periodu, navodi se u saopštenju, biće raspisan konkurs koji će biti u skladu sa uslovima resornog Ministarstva.

Ministarstvo zaštite životne sredine je kroz dva konkursa opredelilo ukupno 350 miliona dinara, a sredstva će biti prebačena odmah nakon potpisivanja ugovora. Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone, objasnila je ministarka Vujović.

Vujović je izrazila zahvalnost svim opštinama i gradovima na izuzetnoj saradnji i što su ove godine bili

Vujović je izrazila očekivanje će u ovoj godini biti ostvareni još bolji rezultati – za čistiji vazduh i bolji kvalitet života građana.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!