Početak podnošenja zahteva za pomoć pri kupovini stana ili kuće

1. mart 2022 – Svi zainteresovani roditelji koji su stekli pravo mogu od danas, 1. marta 2022. godine, da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, a maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra.

Uredbom Vlade je propisano da pravo na novčana sredstva može da ostvari majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može da ostvari i otac deteta pod uslovom da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Republike Srbije.

Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini od 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti. . Iznos se povećava na 50 procenata učešća ako su u pitanju devastirana područja, što je trenutno slučaj sa 23 opštine, a do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

Treba naglasiti da broj dece, kao ni godine starosti majke koja konkuriše nisu uslovi za dobijanje ove vrste pomoći. Bez obzira koje je dete po redu majka koja se porodi ove godine ispunjava uslov za podnošenje zahteva.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!