Otvoren uvid u birački spisak – na lokalu i dalje moguć samo „peške“

SMEDEREVO, 17. februar 2022 – Smederevska Gradska uprava, Odeljenje za opštu upravu i mesne zajednice, objavila je da izlaže na uvid deo jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Smedereva. Za razliku od upita u jedinstveni birački spisak na nivou Srbije, što može da se obavi elektronski, u ovaj je uvid moguć samo u kancelariji broj 70 u Gradskoj upravi, radnim danima od 7 i 30 do 15 i 30.

Uvid se obavlja unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana, „putem računarske opreme“, kako se navodi u saopštenju.

Zahtevi za promenu u delu jedinstvenog biračkog spiska građani sa prebivalištem, odnosno lica sa prijavljenim boravištem na teritoriji grada Smedereva, mogu da podnesu Gradskoj upravi najkasnije do 18. marta u 24 časa.

Građani mogu da podnesu zahtev da se u birački spisak upiše podatak, da će na predstojećim izborima glasati prema mestu svog boravišta u zemlji zaključno sa 13. martom u 24 časa.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani.

Na kraju saopštenja se navodi ono što smo mi rekli na početku vesti – da se uvid može obaviti i na zvaničnoj stranici Ministarstva unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom i registarskom broju lične karte, odnosno broju pasoša, uz napomenu da „ukoliko se obezbede uslovi i slanjem SMS poruke sa ovim podatkom“ na broj telefona koji će biti objavljen u sredstvima javnog informisanja.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!