Zemljoradničkoj zadruzi Azanja dodeljena Zlatna medalja za zasluge

BEOGRAD, 15. februar 2022 – Danas su u Palati Srbija, povodom Sretenja – Dana državnosti, zaslužnim pojedincima i kolektivima dodeljeni brojni ordeni i priznanja, a među dobitnicima je i Zemljoradnička zadruga Azanja, kojoj je za izuzetne zasluge u javnim delatnostima i uspešno reprezentovanje zadružnog poslovanja u Srbiji pripala Zlatna medalja za zasluge.

Zemlјoradnička zadruga u Azanji jedna je od najstarijih u Srbiji, osnovana 1894. godine na inicijativu Milije Batinića, tadašnjeg predsednika azanjske opštine i Pante Majstorovića. Za potrebe njenog funkcionisanja, u periodu od 1920. do 1927. godine, u centru Azanje podignuta je zgrada zemlјoradničke zadruge, koja uživa status spomenika kulture.

Nekada, u vreme posle Drugog svetskog rata pa do kraja 20. veka u sastavu zadruge bili su organizovani razni oblici preduzetništva, veterinarska stanica, mlin, živinarstvo, trgovina… U najsrećnija vremena za poljoprivredu u nas, imala je više od hiljadu kooperanata i 250 zaposlenih i bila je jedna od najuspešnijih ne samo u tom kraju nego u zemlji.

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!