Sećanje na Dimitrija Davidovića – slika o nama

SMEDEREVO, 15. februar 2022 – Rukovodstvo Udruženja novinara Srbije (UNS) i predstavnici lokalnih medija danas su na Starom groblju u Smederevu položili venac na grob Dimitrija Davidovića, tvorca Sretenjskog ustava.

Živojin Rakočević, predsednik UNS-a, zahvalio se svim kolegama na odzivu i brizi, što je, po njemu, „vrlo važno ukoliko medijska zajednica i kolege Dimitrija Davidovića pamte njega, niko ga ne može zaboraviti i nikada se neće zaboraviti“.

„To su ličnosti jedne epohe u kojima su se prelamale različite velike stvari jednog naroda i kakve sve poslove su započinjale te ličnosti, to je nama danas gotovo neverovatno, šta su sve uspeli za svoga života da urade, nama pokazuje da i mi u svojim životima možemo pomerati stvari napred, i kada je sloboda u pitanju i kada su slobode u pitanju i kada su neke važne praktične stvari u pitanju.“

UNS, prema njegovim rečima, nastoji da neguje kulturu sećanja i neprekidno,  već nekoliko decenija obnavljaju, koliko se može, kuću Pere Todorovića, sećanje na Lazu Kostića…

„Za petnaestak do dvadeset dana ponovo ćemo, po osmi ili deveti put, postaviti tablu našim otetim kolegama Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, jer u toj kulturi sećanja vrlo je važno da mediji, kao nosioci slobode i različitosti, podstiču vlasti da učestvuju u životu na jedan sasvim prirodan i normalan način. A ima li išta normalnije da se povede računa o mestu gde počiva Dimitrije Davidović, kako je predstavljen i u lokalnoj sredini i na nacionalnom nivou“, pita se pored ostalog Rakočević.

Olivera Milošević, potpredsednica UNS-a, zapitala se zbog čega država ignoriše i ne daje nikakav značaj tvorcu najliberalnijeg Ustava tog doba, borcu za emancipaciju društva i protivniku svake autokratije.

„Ne možete da ne dođete do zaključka da je možda to razlog, izgleda da te neke vrednosti i danas nisu na ceni i ovde na Sretenje godinama nemamo predstavnike države, da bar jedna delegacija položi venac. Nemam drugo objašnjenje zašto je to tako, osim da u Srbiji ni danas nije na ceni slobodoumlje koje je bilo svojstveno Dimitriju Davidoviću. On danas počiva ovde zaboravljen od svih, što podseća na period kada je preminuo i kada vest o njegovoj smrti nije objavljena ni u Novinama Serbskim koje je on osnovao“, rekla je Milošević.

UNS čuva sećanje na Dimitrija Davidovića kroz godišnju nagradu koja nosi naziv ovog važnog čoveka za razvoj srpskog novinarstva. Nagrada je ustanovljena još 1987. godine, a od 2001. godine dodeljuje se za uređivanje, podsetio je Slobodan Radičević, predsednik Izvršnog odbora UNS-a.

Recimo i to da su ranije danas na Starom groblju u Smederevu u znak sećanja na Dimitrija Davidovića, tvorca liberalnog Sretenjskog ustava, zapalili sveće i predstavnici opozicije u smederevskom parlamentu, Nebojša Jovanović i Jovica Vujović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!