Rast cena prehrambenih proizvoda glavni uzrok inflacije?

8. decembar 2021 – Oktobarska inflacija je više ubrzana na međugodišnjem nego na mesečnom nivou, ocenjuje se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu.

Uz ovu konstataciju, u MAT-u ističu da je u septembru i oktobru ove godine mesečna inflacija bila 0,8 i 0,9%, međugodišnja 5,7 i 6,6%, pri čemu je međugodišnja oktobarska inflacija od 6,6% bila niža samo od one iz avgusta 2013. koja je iznosila 7,3%.

Naglašava se da je mesečna inflacija u oktobru ubrzana isključivo pod dejstvom stalnih faktora jer je, pri njenoj smanjenoj nebaznoj komponenti, povećana bazna komponenta.

Kada je reč o međugodišnjoj inflaciji, stručnjaci MAT-a navode da je ona u oktobru ubrzana pretežno pod dejstvom privremenih faktora jer je povećanje njene nebazne komponente bilo veće od povećanja bazne komponente.

Navodi se da je ubrzanje rasta cena prehrambenih proizvoda u oktobru 2021. bilo glavni uzročnik ubrzanja nebazne inflacije u tom mesecu.

Prehrambeni proizvodi su poskupeli za 8,3% u septembru, a za 9,8% u oktobru 2021.

Na mesečnom nivou u oktobru su poskupele sve osnovne kategorije potrošačke korpe, prehrambeni proizvodi za 1,3 %, energija za 1,7% dok su neprehrambeni proizvodi bez energije poskupeli za 0,6%.

Sve osnovne kategorije potrošačke korpe su, navode u MAT-u, poskupele i na međugodišnjem nivou u oktobru, prehrambeni proizvodi za 9,8%, ponajviše zbog poskupljenja svežeg povrća za 26,9%, energija poskupela za 11,7%.

Neprehrambeni proizvodi bez energije su poskupeli za 3,3 odsto, čemu je najviše doprinelo poskupljenje cigarete za 3,3%, dok su usluge poskupele za 3,1%.

Inflacija u oktobru 2021. godine, prema Izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije, iznosila je 6,6 odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS, na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, održaće se 9. decembra.

Izvor: Agencije/Podunavlje.info

Ilustracija: Pixabay

Skorašnji članci

error: Content is protected !!