Marine kao razvojna šansa nautičkog turizma

SMEDEREVO, 8. decembar 2021 – Agencija za upravljanje lukama završila je izradu Studije razvoja mikrolokacija marina na Dunavu i Savi. Studijom je određeno devet lokacija koje imaju potencijala za dalju razradu tehničkih rešenja, i to pet na Dunavu, dve na Savi i dve u gradu Beogradu.

„Prepoznali smo marine kao važan deo nautičkog turizma i izradili Studiju razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi. Studija zaokružuje pravni okvir i pruža mogućnost za razvoj ove turističke grane. Definisanjem mreže marina stvaraju se uslovi za investiranje u ovu oblast i podsticanje novih infrastrukturnih projekata, koji podrazumevaju izgradnju, opremanje i otvaranje marina. Određeno je devet lokacija za dalju razradu tehničkih rešenja – pet na Dunavu, dve na Savi i dve u gradu Beogradu. Osim toga, potpisali smo početkom septembra ove godine Memorandum o razumevanju u oblasti unapređenja nautičkog turizma sa Ministarstvom trgovine. Memorandumom će se pospešiti nautički turizam u Srbiji, jer je njima istaknuta važnost izgradnje i otvaranja novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina. Agencija će, u skladu sa memorandumom, raditi na planiranju kapitalnih i prioritetnih projekata i njihovoj efikasnoj realizaciji. Planovi Agencije u narednom periodu, u ovoj oblasti, predviđaju pokretanje inicijativa za proglašenje novih lučkih područja marina, izbor lučkih operatera za marine, investicione projekte izgradnje marina i podizanje vidljivosti nautičkih potencijala Srbije u domaćim i međunarodnim okvirima, u cilju povećanja ukupnih prihoda od turizma“, izjavio je Vuk Perović, direktor Agencije.

Podsećamo, u četvrtom broju newslettera-a Luke & Marine Agencije za upravljanje lukama, pored ostalog, objavljen je i Razvoj mreže marina.

Kako je tada navedeno, u sklopu izrade Studije razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, predstavnici Agencije obišli su Rumu, Požarevac, Donji Milanovac, Negotin, Smederevo i Kladovo, gde su sa čelnicima lokalnih samouprava i lokalnim turističkim organizacijama razmatrali mogućnosti za izgradnju i razvoj marina.

Prilikom obilazaka potencijalnih mikrolokacija analizirani su, između ostalog, prirodni parametri, urbanističko-planska regulativa i plovidbeni uslovi. Turističke organizacije prezentovale su najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti koje mogu biti atraktivne nautičarima.

Ilustracija: AUL/Printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!