Ministarka Vujović obišla radove na zameni kotlarnice u Smederevu

SMEDEREVO, 3. decembar 2021 –  Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč obišli su danas kotlarnicu “Senjak” koja se nalazi u sklopu Predškolske ustanove ,,Naša radost“.

“Drago mi je što sam drugi put u Smederevu i što sam mogla da obiđem kotlove koji su stigli. Upravo je to ono što smo i obećali, potrebu zamene kotlova. Mi smo u vrtiću “Diznilend” gde je kotlarnica potpuno zamenjena. Pored vrtića koji će se grejati na ekološki prihvatljiviji emergent – gas, još 192 stana će biti priključena, petnaestak lokala, tri porodične kuće I videćemo u perspektivi da proširimo tu mrežu. Dakle, 15.200 kvadrata će biti pokriveno grejanjem na gas. To je ono što je važno, da će se smanjiti koncentracija PM čestica za 200 puta, što svakako nije zanemarljivo i merićemo te rezultate.”

Ministarka je dodala da su nam stigli kotlovi, zatim se očekuje saglasnost Komisije i priključak na gas, izrazivši očekivanje da će do kraja godine, eventualno Božića, da se priključi gas i da radi u punom kapacitetu.

Ona je kazala da je ovo izuzetno važan projekat s obzirom da je Smederevo grad u kome se događa prekomerno zagađenje pojedinih dana i ocenila da “mi moramo da se borimo sa tim (problem aetozagađenja) u gradovima gde su spremni projekti, kao što je ovde, odgovoran pristup prema građanima i gradonačelnik  želi da popravi kvalitet životne sredine u svom gradu, a mi smo tu da pomognemo”.

Ministarka je istakla da je pored zamene kotlarnica, važno i pošumljavanje i podsetila da jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo zaštite životne sredine učestvuju u subvencionisanju pošumljavanja i naglasila da je I to važna stavka, kada govorimo o aerozagađenju.

“Imamo konkurs za zaštitu erozivnog zemljišta, radiće se obaloutvrda i sada čujem da će se raditi čišćenje deponija i odlaganje otpada, što je fantastično, i ono što je još važnije za nas u Ministarstvu, to je igradnja transfer stanice. Ministarstvo će nakon završetka projekta razmotriti i koja su sredstva potrebna i koliko možemo da izdvojimo da sa lokalnom samoupravom izgradimo transfer stanicu kako bi olakšali i odlaganje otpada a svakako, i njegov transport kasnije na regionalni centar u Pančevu”, rekla je ministarka i naglasila da će Ministarstvo  podržati sve ono što je dobro, kao što je priključiti se na gas i učiniti životnu sredinu zdravijom i vazduh čistijim.

Gradonačelnik Smedereva je istakao odličnu saradnju sa ministarkom i nadležnim ministarstvom, koje je za ovu kotlarnicu izdvojilo 35 miliona dinara.

“Znate da je aerozagađenje u Smederevu popriličan problem i mi rešavamo te probleme, evo danas imaamo i Skupštinu koja bi trebalo da usvoji PDR za buduću toplanu. Posle ove, ostaje nam još 11 kotlarnica na mazut i taj problem ćemo rešiti sa toplanom”, rekao je gradonačelnik i podsetio da je Grad raspisao tender za uklanjanje divljih deponija u seoskim mesnimn zajednicama, vredan 300 miliona dinara, koji će biti realiziovan u naredne tri godine.

Odgovarajući na pitanje novinara portala Podunavlje.info, kako kao ministar u Vladi Stbije i visoki funkcioner stranke, komentariše najavljene blokade u više od 30 gradova Srbije, Irena Vujović je, zahvalivši se na tom pitanju,  rekla da smo svedoci svakodnevnih najava protesta iI blokada, koji su, prema njenim rečima, najviše usmereni na zaštitu životne sredine.

“Ono što moram da istaknem jeste da se životna sredina ne popravlja protestima već kapitalnim zelenim investicijama i mi u Ministarstvu radimo i Vlada Republike Srbije, više nego ikada iko ranije. Dakle, rešavamo višedecenijske probleme. Još jednom da naglasim, ti problemi se ne rešavaju šetnjama i protestima, nego upravo radom. Mi znamo kako. Svu potrebnu mehanizaciju ćemo usmeriti upravo u kapitalne zelene infrastrukturne projekte. Očekuje nas izgradnja stotina kilometara kanalizacione mreže, postrojenja za preradu otpadnih voda, reciklažnih i regionalnih centara, zamena kotlova, kao ovde. Kao što smo gradili auto-puteve, mostove, škole i bolnice, tako ćemo graditi i zelenu kapitalnu infrastrukturu. Takođe, moram da skrenem pažnju i još jednom pozovem građane i medije, kada je aerozagađenje u pitanju, da se informišu preko zvaničnih sajtova, to su sajt Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje, zato što se ljudi a i mediji služe sajtovima koji su neverifikovani. Ne želim da kažem da ne postoji prekomerno zagađenje u pojedinim gradovima. Da, ono postoji i prikazano je na zvaničnim sajtovima, ali da ne bismo unosili paniku i koristili ono što nije u skladu sa propisima Republike Srbije, pozivam građane da koriste verifikovane sajtove. Postoje dani kada imamo prekomerno zagađenje i baš na osnovu tih rezultata obilazimo jedinice lokalne samouprave, menjamo kotlarnice i gledamo šta možemo da uradimo kako bi poboljšali taj prosek i tu sliku”, zaključila je ministarka Irena Vujović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!