Hristov lik na Veronikinom ubrusu u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

SMEDEREVO, 13. novembar 2021 – Umetničko delo Gabrijela fon Maksa, Hristov lik na Veronikinom ubrusu, iz Umetničke zbirke Muzeja u Smederevu, izloženo je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u okviru postavke „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizmaˮ, čiji su autori istoričari umetnosti, dr Snežana Mišić i dr Igor Borozan.

U tekstu koji je pripremila Snežana Cvetković, kustos Umetničke zbirke Muzeja u Smederevu, navodi se da je izložba otvorena 5. novembra, i biće postavljena do 31. januara 2022. godine.

„Muzej u Smederevu izražava veliku zahvalnost autorima izložbe i upravi Galerije Matice srpske na uključivanju dela Gabrijela fon Maksa iz smederevskog muzeja u navedenu izložbenu postavku. Delo Hristov lik na Veronikinom ubrusu je izloženo među sedamdeset i sedam radova iz nacionalnih i evropskih muzeja, u izložbenoj celini Individualna religija i nova spiritualnost.

Posebnu zahvalnost izražavamo konzervatoru Galerije Matice srpske, mr Danilu Vuksanoviću, višem konzervatoru umetničkih dela na papiru koji je izvršio konzervatorsko-restauratorski tretman navedenog dela.

Izlganje u Novom Sadu je prvo predstavljanje publici ovog umetničkog dela. Hristov lik na Veronikinom ubrusu Gabrijela fon Maksa (Prag, 1840 – Minhen, 1915), čuva se u fondu Umetničke zbirke Muzeja u Smederevu od 1950. godine, a potiče iz predratne kolekcije uglednog Smederevca, Milana Jovanovića Stojimirovića.

Foto: Hristov lik na Veronikinom ubrusu Gabrijela fon Maksa, u okviru izložbene postavke u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!