Položeni venci povodom Dana oslobođenja u Velikom ratu

KOVIN, 11. novembar 2021 – Povodom 12. novembra, Dana oslobođenja Kovina u Prvom svetskom ratu i Dana primirja u prvom ratnom sukobu svetskih razmera vođenom od 1914-1918. godine, delegacija opštine Kovin i udruženja boraca položile su vence kraj spomenika Mira i razumevanja na Vojničkom groblju u Kovinu.

U ime lokalne samouprave, delegaciju je predvodio zamenik predsednice opštine Ratko Mosurović, dok je delegaciju SUNBOR-a predvodio predsednik opštinske boračke organizacije, Blagoje Bogdanović. Cveće je položeno i u ime delegacije Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918. i poštovalaca Kovin.

Podsetimo, na lokaciji Vojničkog groblja u Kovinu sahranjeni su posmrtni ostaci ratnika suprotstavljenih vojski koji su stradali u borbama oko Smedereva 1915. godine, a većina njih preminula je od posledica ranjavanja u tadašnjoj bolnici Crvenog krsta u Kovinu. U 60 zajedničkih humki sahranjeno je tada oko 500 srpskih i austrougarskih vojnika koje je ratna sudbina zauvek spojila na tlu Banata.

S obzirom na prilično složenu epidemiološku situaciju na teritoriji opštine, ove godine izostalo je tradicionalno organizovano odavanje pošte ratnicima.

Delegacija lokalne samouprave položila je venac i kraj spomen-obeležja internircima stradalim u požaru u tranzitnom logoru Svilara u Kovinu krajem Velikog rata.

Foto: Opština Kovin

Skorašnji članci

error: Content is protected !!