Pokradena i oštećena kapela Dine Mančića

SMEDEREVO, 10. novembar 2021 – Kako je danas potvrđeno portalu Podunavlje.info, stručnjaci Regionalnog zavoda su 1. novembra ove godine obavili uviđaj na Starom groblju i konstatovali oštećenja i krađu dela krovnog pokrivača na kapeli Dine Mančića.

O načinjenoj šteti su obavešteni JKP Zelenilo i groblja Smederevo i Odeljenje za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Grada Smedereva.

Ustanovljeno je da su nepoznati počinioci odvalili i odneli deo krovnog pokrivača kapele od bakarnog lima i tom prilikom su oštetili delove fasade na spoju sa krovom.  Oštećenja:

  • sa zapadne strane su oštećena ugaona ojačanja broda kapele, ugaona ojačanja na tamburu kupole i krov broda iznad apside;
  • sa istočne strane su oštećena ugaona ojačanja tambura kupole;
  • sa severne strane je oštećeno ugaono ojačanje tambura.

Kapela smederevskog trgovca i zadužbinara Dimitrija Dine Mančića podignuta je na Starom smederevskom groblju 1884. godine, u neposrednoj blizini srednjovekovne crkve Uspenja presvete Bogorodice. Pod zaštitu države je stavljena zajedno sa njenom neposrednom okolinom, Rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture od 27.08.1947. godine.

Podsećamo, radovi na sanaciji i restauraciji kapele u prethodnom periodu su izvođeni u dve faze:

  • prva faza je izvođena u periodu od 09.10.2017. godine do 17.08.2018. godine, u trajanju od 47 radnih dana sa prekidima;
  • druga faza je izvođena u periodu od 26.10.2019. godine do 14.08.2020. godine, sa prekidima u trajanju od  77 radnih dana.

Radove je finansirao Grad Smederevo, a konzervatorski nadzor je vodio Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Radovi su bili veoma kompleksni i zahtevni, a obuhvatali su: sanaciju svih fasada, sanaciju temeljnih zidova, zamenu stolarije, statičku sanaciju kupole, krovne konstrukcije i krovnog pokrivača kao i bojenje svih fasada.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!