Putokazi – do Smedereva i u Smederevu; Dođoh, videh, obiđoh…

SMEDEREVO, 31. oktobar 2021 – U proteklih pet meseci, od početka juna pa evo do poslednjeg dana oktobra, na stranicama ovog portala mogli ste da pratite serijal „Putokazi – do Smedereva i u Smederevu“. Pokušali smo da onima koji u ovom gradu nikad nisu bili, ili su možda nekada njime prošli a bez za ovako nešto neophodnog zadržavanja, dočaramo barem neke od razloga prvog ili ponovnog dolaska – šta je to što u Smederevu treba videti, posetiti, obići… Mogli su, nadamo se, i Smederevci da se podsete, pa i ponešto prvi put saznaju, o tome šta je to sve što njihov grad preporučuje da bude zanimljiv posetiocima i putnicima namernicima, da ne kažemo onu modernu a tako često zloupotrebljavanu reč – turistima.

I baš kao što na ove stare razglednice, koje su nam zgodno poslužile kao ilustracije, nije moglo da stane sve što je u Smederevu vredno pažnje, nego samo nekakav slučajan ili nameran izbor, tako smo i mi bili primorani da napravimo selekciju mesta, objekata, lokacija, spomenika i ostalog, koje smo odabrali za serijal. Neki, ne manje vredni pažnje, ostali su za neki drugi put, kao recimo Jugovo, Šalinački lug ili Kulič grad. Jednostavno, u tih dvadesetak nastavaka, oko 200 hiljada reči ilustrovanih sa više od sto fotografija, nije moglo sve da se „ugura“, što je razlog i, nadamo se još jednom, povod da u Smederevo dođete i u njemu probaravite dan ili nekoliko takvih.

Ako smo vas nečim od onoga što ste mogli da pročitate i vidite na fotografijama makar malo zaintrigirali, da u Smederevo dođete, prvi put ili ponovo, da njime još jednom  prošetate ako ste  odavde – naš zadatak je u potpunosti ispunjen.

Samo pratite putokaze i oni će vas u Smederevo dovesti i kroz njega provesti. Ima šta da se vidi, poseti i obiđe.

Do Smedereva se može stići na više načina. Drumom iz pravca jugoistoka auto-putem E-75, isto i severozapada, iz pravca Beograda, a tu vam je na raspolaganju i stari put od Beograda preko Grocke. Smederevo ima trostruku vezu s auto-putem; preko izlaza kod Vodnja, Ralje i Kolara. Sa severa, drumom dolazi se preko mosta na Dunavu, poslednjeg prelaza preko ove reke, kada se prođe Beograd, sve do Đerdapa. Autobusom iz tog pravca na raspolaganju vam je mnoštvo polazaka, čiji raspored možete da vidite ovde.

Pravac prema Požarevcu, iz koga jedino možete vozom doći u Smederevo, istovremeno je i veza sa gradovima na Dunavu nizvodno od ušća Velike Morave (Veliko Gradište, Golubac) i sa područjem Đerdapa.

Smederevo se nalazi i na međunarodnoj Dunavskoj biciklističkoj ruti Euro Velo 6, na trasi koja vodi od Atlantika sve do Crnog mora. Na internet stranici The Danube Regional Development Project mogu se pronaći detaljne informacije o Dunavskoj biciklističkoj ruti, a u sekciji 5 opis dela rute,

Na kraju, za one sklone avanturi, tu je i koridor 7 – Dunav, na kome, nažalost, još nema komercijalnog putničkog prevoza do Smedereva, ali tu su uvek alternativni način. Pored Smedereva Dunav protiče u dužini od 25 kilometara, od Orešca na 1.124 do ušća Morave na 1.103 kilometru Dunava.  Ova reka pored Smedereva teče pravcem zapad-istok, od Orešca do Kuliča,sa širinom korita od 800 do 1.300 metara. Kod Smederevske tvrđave je rečnim ostrvima razdvojen u tri kraka od kojih je desni najširi i najdublji.

Projekat „Putokazi – do Smedereva i u Smederevu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!