Obeležen Dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu

SMEDEREVO, 30. oktobar 2021 – Na Gradskom trgu u Smederevu danas je obeležen Dan oslobađanja Smedereva u Velikom ratu. Parastos su služili sveštenici u prisustvu predstavnika Garnizona Vojske Srbije, delegacije Grada Smedereva i drugih organizacija i udruženja.

Crkvena zvona označila su početak komemorativnog skupa, a nakon  polaganja venaca na spomenik borcima Velikog rata, prisutnima se obratio Branko Milanović, predstavnik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godine.

„Pre 103 godine, tačno u 10 i 30, crkvena zvona najavila su da je Smederevo slobodan grad, posle Prvog svetskog rata. To je ono čime možemo da budemo ponosni, a pre svega na naše pretke, naše dedove, naše rođake koji su dali život da bismo mi danas uživali slobodu“, rekao je pored ostalog Milanović, osvrnuvši se i na ratna dešavanja.

On se ovom prilikom zahvalio, kako je rekao „našim slavnim i hrabrim predstavnicima Vojske Srbije koji brane korene naših predaka“, kao i prisutnim organizacijama, udruženjima i građanima koji su na svečan način odali poštu našim palim precima.

Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. godine već 23-ću godinu, u saradnji sa Gradskom upravom Smederevo, organizuje obeležavanje ovog datuma, rekao je Milanović i podsetio da je Udruženje na Vrbovačkoj kosi  postavilo ploču, gde svake godine postavljaju vence i sveće, i dodao da Udruženje pokreće inicijativu da slično obeležje bude postavljeno na mestu Mitrovdanskog boja, na Pristaništu, iza Veslačkog kluba, gde svake godine, uoči Mitrovdana, završava marš koji organizuju od Starog Kostolca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!