OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke dobila besplatan internet

SMEDEREVSKA PALANKA, 21. oktobar 2021 – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posetio je danas Osnovnu školu „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci, koja je dobila besplatan internet kroz projekat „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“.  Telenor u saradnji sa UNICEF-om obezbeđuje besplatan internet za škole u 30 opština širom Srbije.

Ružić je tom prilikom rekao je da je inkluzivni pristup doveo do uklјučivanja većeg broja dece iz svih osetlјivih grupa u sistem obrazovanja u Srbiji. „Jedna od aktivnosti koja se sprovodi je projekat „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“ koji se realizuje u 30 škola, kako bi se omogućila što veća dostupnost obrazovanja. Na ovom projektu snage udružili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Evropska unija i UNICEF kako bi pomogli da najugroženija deca u Srbiji premoste digitalni jaz. U tu svrhu pruženi su različiti vidovi podrške obrazovnom sistemu i obezbeđena savremena nastavna sredstava i tehnička oprema“, rekao je Ružić.

„Mi smo zaista ponosni što smo izabrani da budemo među 30 škola koje su deo ovog važnog projekta. Oprema koju smo dobili uz podizanje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika će značajno unaprediti rad škole, učenici će imati priliku da rade na modernim tabletima, a nastavnici i stručni saradnici na modernim lap topovima. Ovo je značajna podrška za nas da podignemo kapacitete i ubrzamo modernizaciju naše obrazovne ustanove. Veliku zahvalnost dugujemo našem resornom ministarstvu, UNICEF-u, EU u Srbiji, a sada i Telenoru koji nam je dao vrednu donaciju u vidu besplatnog interneta. Trudićemo se da opravdamo poverenje koje smo dobili i bićemo posvećeni partneri u sprovođenju ovog važnog projekta“, izjavio je Darko Dimitrijević, direktor OŠ „Olga Milošević“.

Telenorova donacija, koja se sastoji od 2.200 internet kartica i 310 modema za pristup internetu za 30 škola, omogućiće stvaranje potrebnih uslova za učenje na dalјinu, bez obzira na to gde i u kakvim uslovima učenici žive.

„Većina dece tokom pandemije se, uz ogromnu podršku roditelјa, nastavnika i pristupa digitalnim alatima, adaptirala na novu realnost, ali ima i onih kojima je to bio veći izazov. Ideja ove inicijative je da omogućimo iste uslove za sve, jer učenje ne sme da stane ni za jedno dete, bez obzira na to kakve su okolnosti oko nas. Verujemo da povezanost i pristup komunikacionim servisima jesu pravi način i na tome radimo zajedno sa UNICEF-om, kao strateškim partnerom, već više od 10 godina“, izjavio je Goran Vasić, izvršni direktor korporativnih poslova u Telenoru.

„UNICEF sarađuje sa privatnim sektorom kako bi pronašao najbolјa rešenja za decu. Ta vrsta saradnje se ogleda u našem partnerstvu sa Telenorom, koji je već dugi niz godina naš posvećen partner. Drago mi je što mogu reći da je naše dobro partnerstvo podstaknuto zajedničkom vizijom. Kroz partnerstvo sa UNICEF-om, Telenor će pružiti podršku premošćavanju digitalnog jaza tako što će obezbediti internet u 30 škola u Srbiji kako bi sva deca, a naročito ona najugroženija, dobila pristup učenju. Želela bih da zahvalim Telenoru na velikodušnoj donaciji 2200 SIM kartica i 310 modema. Naš zajednički cilј je da povećamo broj dece koja mogu pristupiti učenju na dalјinu, da smanjimo gubitke u učenju i da unapredimo ishode učenja za sve“, izjavila je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Osnovna škola „Olga Milošević“ jedna je od škola uklјučenih u projekat Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Evropska unija i UNICEF rade na premošćavanju digitalnog jaza za neku od najugroženije dece u Srbiji kroz podršku prosvetnom sistemu, pružanje otvorenih obrazovnih resursa i tehničke opreme, kao i kroz školske aktivnosti usmerene ka unapređenje ishoda učenja dece. Osnivanjem „obrazovnih digitalnih biblioteka“ i „klubova za učenje“ u odabranim školama „u riziku“, 900 nastavnika koji rade u tim školama dobiće priliku da osnaže svoje kapacitete. Od toga će korist imati najmanje 12.000 dece.

Informacija i foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Skorašnji članci