Sinoć „Godovi i verse“, večeras uručenje „Zlatnog ključa Smedereva“

SMEDEREVO, 14. oktobar 2021 – U okviru 52. Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen” sinoć je, u smederevskoj Narodnoj biblioteci održano međunarodno čitanje poezije „Godovi i versi“. Učestvovali su Marija Žoao Kantinjo (Portugalija), Ana Kovačević, (Srbija), Jelena Vujanović (Republika Srpska), Sande Stojčevski (Severna Makedonija), Boško Suvajdžić (Srbija), Babken Simonjan (Jermenija), Milan Todorović (Srbija), Rozalba Fantastiko di Kastron (Italija) i Vlasta Mladenović (Srbija).  Potom je, u smederevskom Centru za kulturu u „Pesničkim meridijanima“ predstavlјen dobitnik  Povelјe „Zlatko Krasni“, Aleksandar Saša Petrov.

Predstavlјena je i edicija „Meridijani“ i na kraju dobitnik Nagrade „Zlatna struna“ – Ljilјana Gajović za zbirku pesama “S glavom ispod ruke”.

– Kada su mu javili da  sam dobila Nagradu “Zlatna struna”, danima nisam verovala da se to dogodilo. Imam dovolјno godina i dosta dugo radim u medijima, ali nisam navikla da budem nagrađena za nešto što je meni intimno važno. Način na koji pišem jeste prepuštanje slikama. Godinama sam čitala i prolazila kroz iskušenja kao i svi lјudi, u nekom trenutu kao da se taj izvor pesama otvorio, pesme su navirale, ja sam ih beležila. Na kraju, posle 20 intervencija na nekoj pesmi, kada sam bila zadovolјna, shvatila sam da sam našla svoj pesnički izraz. Knjiga “S glavom ispod ruke” biće objavlјena sledeće godine, kao dvojezično izdanje– rekla je Ljilјana Gajović.

U okviru 52. Međunarodnog festivala “Smederevska pesnička jesen”, u smederevskom Centru za kulturu, održava se program za decu „Zlatni klјučić“, a istoimena nagrada pripala je Mirjani Bulatović. U programu  učestvuju  Zorica Bajin Đukanović, Branko Stevanović i Jovica Tišma. U okviru ovog programa predstavlјano je 12 učenika smederevskih osnovnih škola, koji su pobednici Konkursa “Zlatno slovce”.

Večeras od 18 časova u Narodnoj biblioteci Smederevo biti održan 21. Sajam poezije. To je izložba na kojoj će biti predstavlјene poetske knjige koje su izdavači u Srbiji objavili između dva festivala “Smederevska pesnička jesen”. Potom, od 19 časova i 30 minuta u Centru za kulturu biće održan program pod nazivom „Zlatni klјuč Smedereva“. Istoimena nagrada biti dodelјena ruskom pesniku Vjačeslavu Kuprijanovu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!