Košava jeste sa Dunava, a koliko će dana da duva, e to niko ne zna

7. oktobar 2021 – Od početka oktobra u ovim našim krajevima imamo to „zadovoljstvo“ da nam duva jugoistočni vetar, u narodu poznatiji kao košava. Dolazi nam iz Ukrajine i sa Karpata, a „direktan uvoz“ ide kroz Đerdapsku klisuru tako da ono opevano, „košava sa Dunava“, potpuno odgovara stanju stvari. Famu, da košava duva tri, sedam ili 21 dan, davno su razbili meteorolozi, a sada ostaju dosledni sebi; svakog dana produžavajući joj trajanje. Te duvaće do utorka, pa do četvrtka, eventualno do petka… Sada su rekli do subote. Bez sumnje, jednom će da stane, pa će i oni da pogode.

Jer, nije se još desilo da ne prestane da duva. E sad, kolko će da traje zavisi od rasporeda ciklona i anticiklona, jer i nastaje zbog razlike u pritisku i temperaturi vazduha u rečenom istočnom delu kontinenta i na zapadu, u severnom delu Sredozemnog mora. Najduže je u ovim našim krajevima duvala 1953. godine, neprestano od 11. oktobra do 10. novembra, 31 dan, kao i  periodu od 28. februara do 28. marta 1928. godine. Ne ponovilo se!

Još nije počela sezona grejanja, mada bi baš zbog vetruštine to moglo da se desi, jer neki srećnici, koji u tom pogledu ne zavise od državne milosti, sudeći po dimnjacima, već lože, pa je sada teško govoriti o blagotvornom dejstvu košave. Naime, to – da čisti vazduh, rasterujući zagađujuće materije, praktično je košavina jedina vrlina.

Za razliku od toga, eventualnog dobrog uticaja, pouzdano je medicinski utvrđeno da košava može nepovoljno da utiče  na ljude koji su skloni meteoropatskim osetljivostima, kod kojih mogu da se  jave uznemirenost, povećana nervoza i glavobolja. Ako imate neki od ovih simptoma, ili ste jednostavno razdražljivi ovih dana, da znate da imate naučno opravdanje za to.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci