Objavljen program ovogodišnje „Smederevske pesničke jeseni“

SMEDEREVO, 5. oktobar 2021 – Ovogodišnji 52. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“ biće održan od 12. do 14. oktobra. Dobitnik najprestižnije nagrade ”Smederevske pesničke jeseni” – “Zlatni klјuč Smedereva” za ovu godinu je, podsećamo, ruski pesnik Vjačeslav Kuprijanov.

U Festivalskom programu u utorak, 12. oktobra, u holu Centra za kulturu Smederevo u 19 časova, u programu „Naučite pjesan“ biće otvorena izložba vizuelnih pesama „Artikviteti“, Popa D. Đurđeva, nekadašnjeg dobitnika Nagrade “Zlatni klјučić”, na ovom Festivalu za stvaralaštvo za decu. Istog dana pola sata kasnije, u Velikoj dvorani u programu „Pevam Smederevo“ – zavičajna pesnička baština, biće predstavlјen smederevski pesnik Boško Đorđević koji više nije sa nama, zatim će Želјku Đuriću biti uručena Povelјa lokalnog lista „Naš glas“, za doprinos zavičajnom pesništvu. „Smederevski Orfej“, nagrada po Konkursu – Dunji Petković. Pet najuspešnijih autora sa Konkursa „Tomislav Stevanović“, za najbolјu pesmu o Smederevu pročitaće svoje stihove. To su Dejana Petrović, Jovana Simić, Mira Cvetković, Miroslav Mišel Boltres i Una Perazić. Ovu nagrada pripašće autoru pesme koja dobije najviše glasova publike.

U sredu, 13. oktobra, od 10 časova, u programu „Svetlost reči“ planirani su susreti pesnika sa učenicima smederevskih srednjih škola, kao i sa korisnicima Doma za starije i članovima Saveza socijalno-humanitarnih organizacija, ako bude moguće, uz poštovanje mera protiv Kovida-19.

U smederevskoj Narodnoj biblioteci, u sredu, 13. oktobra, od 19 časova, biće održano međunarodno čitanje poezije „Godovi i versi“. Učestvovaće Marija Žoao Kantinjo (Portugalija),  Ana Kovačević  (Srbija),  Jelena Vujanović (Republika Srpska), Sande Stojčevski (Severna Makedonija), Boško Suvajdžić (Srbija), Babken Simonjan (Jermenija) Milan Todorović (Srbija), Rozalba Fantastiko di Kastron (Italija) i Vlasta Mladenović( Srbija).

Istog dana, 13. oktobra, u 19 časova i 30 minuta, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, u „Pesničkim meridijanima“ biće dodelјena Povelјa „Zlatko Krasni“, Aleksandru Saši Petrovu. Potom će biti predstavlјena edicija „Meridijani“, u kojoj su obavlјene knjige Miroslava Bjelika (Slovačka), Zorica Arsić Mandarić (Srbija), Dobrivoje Ž. Stanojević (Srbija), Pamela Mordekaj (Kanada), Živko Nikolić (Srbija) i Vesna Acevska (Severna Makedonija). Na kraju će biti dodelјenja Nagrada „Zlatna struna“ – Ljilјani Gajović. Od ove godine ova nagrada dodelјuje se po Konkursu, za najbolјu zbirku neobjavlјenih pesama.

U četvrtak, 14. oktobra, u smederevskom Centru za kulturu, od 10 časova u programu „Zlatni klјučić“ istoimena nagrada biće uručena Mirjani Blagojević. U programu će  učestvovati  Zorica Bajin Đukanović, Branko Stevanović i Jovica Tišma. U okviru ovog programa biće predstavlјeno 12 učenika smederevskih osnovnih škola, koji su pobednici Konkursa “Zlatno slovce”.  Potom će od 18 časova u Narodnoj biblioteci Smederevo biti održan 21. Sajam poezije. To je izložba na kojoj će biti predstavlјene poetske knjige koje su izdavači u Srbiji objavili između dva festivala “Smederevska pesnička jesen”. Te iste večeri, u četvrtak, 14. oktobra, od 19 časova i 30 minuta u Centru za kulturu biće održan program pod nazivom „Zlatni klјuč Smedereva“. Istoimena nagrada biti dodelјena ruskom pesniku Vjačeslavu Kuprijanovu.

–  Nadamo se da je ovo konačna program, jer je zbog celokupne situacije, Organizacioni odbor morao da napravi jednu ogradu, a to je da ukoliko dođe do pogoršanja epidemijske situacije i novih mera Kriznog štaba u borbi protiv Kovida-19, trudićemo se da programe koje smo planirali prilagodimo novim datim okolnostima – kaže Milјan Guberinić, direktor Međunarodnog festivala poezije „Smedrevska pesnička jesen“.

Generalni pokrovitelјi Festivala su Ministarstvo kulture Srbije i Grad Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!