Za opremu za e-fiskalizaciju po 200 evra svakom poreskom obvezniku

14. septembar 2021 – Novim zakonskim izmenama predviđeno je da  od 1. januara krene e-fiskalizacija, ali će ona početi dva meseca ranije, uz prelazni period do aprila iduće godine. Vlada će do kraja meseca usvojiti i Uredbu o načinu raspodele subvencija za nabavku opreme, neophodne da bi se fiskalni računi u trenutku izdavanja očitali i u Poreskoj upravi. Za to je obezbeđeno šest milijardi dinara, a predviđeno je da poreski obveznici dobijaju 100 evra po prodajnom objektu i 100 evra po fiskalnom uređaju.

Od 1. oktobra na portalu Poreske uprave privrednici treba da prijave sve maloprodajne objekte, a od 15. oktobra počinje prijava za subvencije.

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki. Na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, majstorske radnje, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije… Neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, pa čak i oni koji se bave starim zanatima.

Naravno, ima i dalje izuzetaka, kako se navodi u predlogu, jer bi pojedinim delatnostima zbog specifičnosti uz fiskalne uređaje bilo otežano poslovanje. To su, navodi se dalje, taksisti, advokati, kao  i prodavci na pijacama koji prodaju robu iz sopstvene proizvodnje, odnosno online prodavci.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!