O nacionalnoj ideji Srba Vojvodine i prisajedinjenju Kralјevini Srbiji 1918.

SMEDEREVO, 9. septembar 2021 – Istorijski arhiv u Smederevu, povodom 134. „Smederevske jeseni“, organizuje tribinu „Nacionalna ideja Srba Vojvodine i prisajedinjenje Kralјevini Srbiji 1918. godine“ i promociju knjige „Od prisajedinjenja do prekrajanja, Vojvodina u Kralјevini SHS/Jugoslaviji 1918-1941“. Tribina je zakazana za petak 10. septembra u 12 časova, u čitaonici Istorijskog arhiva u Smederevu, a  predavač na tribini biće autor knjige  prof. dr Saša Marković.

Saša Marković je redovni profesor iz oblasti istorijskih nauka na Katedri za društvene nauke. Predmet njegovog istraživačkog interesovanja su refleksije evropskih kulturnih, društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u 19. i 20. veku, kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacionalnog, političkog i šireg kulturnog identiteta. Autor je tri naučne monografije i više desetina naučnih radova koji su objavlјeni u relevantnim časopisima u zemlјi i inostranstvu. Od 2021. godine je dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

U okviru ovogodišnje „Smederevske jeseni“ posetioci Istorijskog arhiva će istog dana, u petak, od 10 do 15 časova i subotu od 11 do 17 sati moći da pogledaju izložbu „Izbrisani grad“ čiji su autori dr Danijela M. Milošević i Neda M. Mirić. Izložba je nastala je povodom obeležavanja osamdeset godina od eksplozije municije u Smederevskoj tvrđavi.

Foto: Istorijski arhiv u Smederevu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!