U ex-Yu, još samo u Srbiji i BiH roditelji kupuju udžbenike osnovcima

18. avgust 2021 – Srbija je od retkih zemalja na prostoru bivše Jugoslavije u kojoj roditelji đaka, od svog novca kupuju udžbenike za osnovnu školu, saopštila je Fondacija Alek Kavčić, podsećajući da se besplatnim osnovnim obrazovanjem brišu socijalne razlike.

U Srbiji, udžbenici su besplatni samo za određene kategorije đaka, kao i u Bosni i Hercegovini, dok su u Republici Srpskoj besplatni su za sve đake od prvog do četvrtog razreda, dok su u Banja Luci besplatni za sve osnovce.

Srbija je, sudeći po mapi, izuzetak.

„Naš cilj je da to promenimo. Osnovno obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti potpuno besplatno. Obrazovanje deteta, bar ono osnovno, nikada ne bi trebalo da zavisi od socijalnog statusa ili platežne moći njegovih roditelja. Besplatni udžbenici za sve osnovce u Srbiji mogli bi biti prvi korak ka tom cilјu.“, navodu se u objavi fondacije koja je objavljena na FB stranici.

Projekat za besplatne udžbenike Kavčić je pokrenuo prošle godine, kada je od jedne kompanije naplatio nezakonito korišćenje svog patenta za čitanje magnetskih kartica.

Tim novcem želi da đacima u Srbiji obezbedi besplatne udžbenike, preko svoje platforme Besplatnabiblioteka.com.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!