Najduži most na Dunavu treba da bude završen do kraja naredne godine

Izvor:  synonymlabs.com,  12. avgust 2021 – Radovi na najdužem mostu na Dunavu, u rumunskoj Braili, dug ukupno 2.143 metra, ulaze ovih dana u drugu fazu; na sredini su spojeni kablovi i sada predstoji postavljanje kolovoznih traka.

Treći po veličini u Evropi, najveći na Dunavu, most ima raspon 1.975 metara, širok je 31,7, a između dva pilona razmak je 1.120 metara.

Most Braila gradi italijanska frima Vebuild preko svoje podružnice Astaldi, a projektovala ga je japanska korporacija IHI, koja ima ranije iskustvo sa gradnjom najdužeg visećeg mosta na svetu Akasha Kaiko u Japanu.

Ovako će most izgledati kada bude završen

Postavljanjem središnjih kablova, po oceni izvođača radova, završeno je više od 55 posto posla i očekuje da će most biti završen do kraja 2022. godine.

U dva noseća kabla mosta ugrađeno je 40.000 kilometara isprepletenih metalnih žica. Paluba mosta, kako to zovu mostograditelji, napravlјena je od segmenata koji će se uzastopno sastavlјati u identičnoj tehnici sa Vebuildovim mostom Giorgio u Genovi, a isporučeni su rečnim baržama. Most će imati četiri trake, trake za hitne slučajeve i pešačke i biciklističke staze.

Most Braila će, kada bude završen, vredeti 485 miliona evra, navode naručioci i izvođači radova.

Objavljeno na https://synonymlabs.com/?p=2925

Skorašnji članci

error: Content is protected !!